Със снемането на Р-27 българската бойна авиация се лишава от

...
Със снемането на Р-27 българската бойна авиация се лишава от
Коментари Харесай

Военните дават близо 26 млн. лв. за ремонт на 18 ракети за МиГ-29

Със снемането на Р-27 българската бойна авиация се лишава от муниции с по-голям радиус на деяние – сега МиГ-овете ни са принудени да извършват задачите от ер полисинг с късобойни ракети от вида Р-73, предопределени за поразяване на цели най-много до 30 км. в границите на образния обсег.

© Gleb Garanich От военна позиция ремонтът и възможното осъвременяване на ракетите Р-27 наподобяват резонни. Министерство на защитата е пуснало малко преди нова година тръжна процедура за ремонт на ракети " въздух-въздух " от вида Р-27 за изтребителите ни МиГ-29, излиза наяве от съобщение на уеб страницата за възлагане на публични поръчки на ведомството.

Прогнозната стойност на плана е 25.92 млн. лева с Данък добавена стойност (или 1.44 млн. лева на бройка), а времетраенето му – до 48 месеца.

Абонирайте се за Капитал Четете безкрайно и подкрепяте напъните ни да пишем по значимите тематики Срещу тази сума военното ведомство желае компанията реализатор да удължи периода на работа на 18 авиационни управляеми ракети от вида " произведение 470-1 ".

Това е техническата абревиатура за боеприпасите с инфрачервено ориентиране и междинна далекобойност Р-27, предопределени за българските изтребители МиГ-29.

По информация на " Капитал " въпросните ракети " въздух-въздух " са снети от бойно дежурство, защото формалният им период на валидност към този момент е изминал.

Конкретната причина военното министерство да забрани потреблението им била, че ракетното гориво на някои от тях " е почнало да сълзи " и може да се стигне до самозапалване, което би могло да взриви въоръжения с тях изтребител.

Със снемането на Р-27 обаче българската бойна авиация се лишава от муниции с по-голям радиус на деяние – сега МиГ-овете ни са принудени да извършват задачите от ер полисинг с късобойни ракети от вида Р-73, предопределени за поразяване на цели до 30 км.

От военна позиция ремонтът и възможното осъвременяване на Р-27 наподобяват повече от резонни, изключително предвид на това, че най-новите модификации на доктрина могат да стрелят на разстояние до 170 км., а на процедура – на към 100 км. При все че потреблението на сходни далекобойни ракети има действителен смисъл при бойни, а не при мирновременни интервенции като патрулирането на въздушното пространство.

Също по този начин възможен реализатор на поръчката може да бъде освен съветската военна корпорация " Вимпел ", само че и украинската " Артем ", тъй че казусът с възможното нарушение на ембаргото поради анексирането на Крим може да бъде решен относително елементарно.

Дискусионен обаче е смисълът от сходна огромна инвестиция, изключително от позиция на това, че ремонтът ще трае до 4 години, т.е. първите минали обслужване ракети ще стартират да идват тогава, когато ще дойдат и първите изтребители F-16 Block 70, несъвместими с съветските муниции. Така че удължаването на ресурса им има аргумент, в случай че военно-въздушните сили осъществят остарялото си желание да запазят Миг-29 в оперативна подготвеност до 2029 година и в някаква степен да го употребяват редом с новите щатски бойни самолети.

Притеснение, както нормално, също по този начин буди ценообразуването на българското военно министерство.

Според заложените параметри ориентировъчната стойност на ремонта на една ракета Р-27 излиза 1.44 млн. лева с Данък добавена стойност.

Дали това е доста или малко е мъчно да се реши обективно, защото множеството военни покупко-продажби не се подписват на чисто пазарна основа и съдържат в себе си мощен политически съставен елемент.

За съпоставяне обаче може да се употребява аналогична договорка на полското министерство на защитата, което през 2016 година купува 40 сходни ракети за към 128 млн. злоти, което е към 60 млн. лева

Така внезапно се оказва, че Полша заплаща за нови Р-27 почти същата сума на единична численост (около 1.5 млн. лева.), която ние в този момент желаеме да дадем, единствено че за ремонт на остарели.

И още едно съпоставяне – цената на една нова щатска ракета Sidewinder, която има малко по-ниски параметрите спрямо базовия модел Р-27, е към 600 хиляди $ или към 1.05 млн. лева Т.е. с към 40% по-малко от планувания от нас ремонт на Р-27.

Още по-смущаващо е сравнението с ценообразуването по сходна договорка сред Русия и Индия от лятото на предходната година.

По данни на изданието www.defenseworld.net властта в Ню Делхи е договорило да заплати 218 млн. $ за 1000 ракети от този вид, с които да оборудва своите флотски щурмови самолети Су-30.

Ако тази информация е достоверна, то цената на една численост новозакупена Р-27 към този момент пада на към 218 хиляди $ или 380 хиляди лева - съвсем четири пъти от прогнозната цена в българската договорка.

Въпросните сметки би трябвало да се одобряват обаче с огромна доза запаси и конвенционалност, защото съгласно друго авторитетно отбранително издание - Jane`s Defense, Индия в действителност е сключила още по-голям договор за 700 млн. $, само че въпросните 1000 ракети в действителност са от разнообразни видове - 300 броя R-27 (AA-10 ‘Alamo’) с инфрачервено или полуактивно радарно ориентиране, 300 късобойни R-73E (AA-11 ‘Archer’) и 400 броя R-77 (AA-12 ‘Adder’).
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР