Със скандирания Искаме градини, не искаме бетон и Мафия десетки

...
Със скандирания Искаме градини, не искаме бетон и Мафия десетки
Коментари Харесай

Десетки протестираха срещу поправки, улесняващи застрояване на ниви

Със викания " Искаме градини, не желаеме бетон " и " Мафия " десетки жители стачкуваха пред Народното събрание в сряда на обяд против гласувани от депутатите противоречиви ремонти, улесняващи смяната на предназначението на аграрни земи и застрояването им.

Президентът Румен Радев наложи несъгласие на утвърдените промени, прокарани през преходни и заключителни разпореждания в Закона за посевите, само че най-вероятно депутатите ще отхвърлят ветото и ще одобрят отначало противоречивите текстове. Днес президентското несъгласие ще се разисква на съвещание на земеделската комисия. Организаторите предизвестяват, че поправките възкресяват към този момент изгубили правно деяние решения за смяна на предназначението, а задачата е да се заобиколят новите условия и процедури като по този начин продължи застрояването по остарели проекти.

Протестиращите упорстват депутатите да се съобразят с ветото на президента и да отхвърлят измененията, импортирани и гласувани през различен закон, без разискване в отрасловата комисия. " Самият метод, по който бяха прокарани поправките е срещу правилника на Народното събрание и е противозаконен. Ако толкоз държат на тези промени, дано ги внесат съгласно правилника - с обособен законопроект за промени в Закона за запазване на земеделските земи, " съобщи пред " Дневник " Димитр Кацов от " Да спасим Карадере ". Той дефинира поправките като " слугинажки ".

Преди две седмици от коалиция " За да остане природа в България " предизвестиха, че поправките дават зелена светлина за окончателното бетониране на българското Черноморие, където голям брой земи бяха с променено предопределение, само че не можеха да се употребяват заради приключването на периода на строителните им разрешителни. В това число са и най-скандалните заменки на дюни по Черноморието.

Според протестиращите гласуваните разпореждания опонират на член 21 от Конституцията и на задачите на Закона за запазване на земеделските земи, които постановяват особена протекция за земеделските земи, дефинират използването им единствено за аграрни цели и позволяват смяна на предназначението им само по изключение при потвърдена потребност.

" С новите разпореждания вместо да обезпечи протекция Народното събрание улеснява унищожаването на земеделската земя посредством превръщането ѝ в урбанизирана, " показват протестиращите.

 Протест на притежатели на земи против ветото на президента
© Велко Ангелов

Протест на притежатели на земи против ветото на президента

Паралелно с техния митинг, жители скандираха против ветото на президента като обясниха, че недоволството им е като частни притежатели от софийския квартал " Горубляне " и са пред Народното събрание поради проектите за строителство на парк Изток. " Заради тези проекти за парк, нямаме право да употребяваме земите си, само че и не получаваме обезщетение, " уточни една от протестиращите пред " Дневник ", само че не можа да изясни каква е връзката на този проблем с гласуваните ремонти и ветото на президента.
Източник: dnevnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР