“Със сигурност стоките по-скоро ще поскъпват. Едно ходене на пазар,

...
“Със сигурност стоките по-скоро ще поскъпват. Едно ходене на пазар,
Коментари Харесай

Хампарцумян: Едно ходене на пазар, ако преди е било за 20 лв., сега е за 50

“Със сигурност стоките по-скоро ще нарастват. Едно вървене на пазар, в случай че преди е било за 20 лева, в този момент е за 50 лева Не може да чакаме цените да тръгнат надолу. Те ще запазят високите си равнища, а приходите ще ги догонват. По-скоро бихме очаквали повишение на приходите, в сравнение с понижение на цените ", сподели банкерът Левон Хампарцумян в предаването “Тази заран ".

Той акцентира, че растежът или спадът на инфлацията има два сюжета.

" Единият е, че към този момент сме минали един изострен пик на инфлацията, като при някои артикули доближи 20% и следващата година ще има утешение. Или ще има по-продължителен интервал на инфлация - към 5-6%, и още веднъж ще тръгне затихване, единствено че по-бавно. Дали ще спадне по-рязко през 2023 година, или ще имаме две-три години, в които ще спадне по-бавно - и двете догатки имат учредения ", сподели Хампарцумян.

Той бе безапелационен, че двуцифрената инфлация у нас изяде спестяванията на хората. “За страдание това е и една от нейните цели. Има хора, чиито приходи бързо догонват инфлацията. Има и хора, при които това не се случва. Обикновено приходите догонват инфлацията с известно забавяне. Едно от нещата, които човек може да направи, е да се откаже от нещата, които не са му нужни. Това обаче, в случай че стане по-масово води до застоялост и криза ", добави Хампарцумян.

Според него вместо хората да икономисват, те купуват жилища.

“Ако купуваме жилище за лично ползване, няма огромен риск. Ако сме купили парцел за инвестиция, то би било имало проблем със спада на цените ", сподели финансистът.
Източник: novinite.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР