“Със сигурност изборът на Борислав Сарафов беше по-бърз от очакваното

...
“Със сигурност изборът на Борислав Сарафов беше по-бърз от очакваното
Коментари Харесай

Атанас Славов: Изборът на Борислав Сарафов трябва да бъде оправдан публично

“Със сигурност изборът на Борислав Сарафов беше по-бърз от предстоящото и това поражда съответните въпроси. Изборът му би трябвало да бъде легитимиран и оневинен обществено “, съобщи министърът на правораздаването Атанас Славов във връзка днешното решение на прокурорската гилдия за лъчение на краткотрайно изпълняващ основен прокурор след освобождението на Иван Гешев.

“Очаквах, че ще има известно време преди този избор да бъде оповестен и осъществен по няколко аргументи. Първо – авторитетни членове на Висшия правосъден съвет (ВСС) показаха мнение, че пленумът би трябвало да е органът, който избира, а не колегията (бел.ред прокурорската гилдия във ВСС), без да се наемам дали това е противоречиво, или несъмнено ”, разяснява Славов пред публицисти в Народното събрание.

“На второ място – преди да се извърши подобен избор, поради поръчката за решителна смяна в прокуратурата, беше значимо първо да се изготви профил на претендента, който в оптималната степен да подхожда на правилата и условията, заложени в Закона за правосъдната власт. И на трето място, трябваше да забележим поръчката, с която определеният претендент встъпва “, добави той.

На въпрос какви са упованията след първите декларирани позиции на досегашния заместник-главен прокурор и началник на националното разследване, Славов отговори: “Доколкото разбирам, господин Сарафов афишира курс към промени и към прекъсване на злоупотребите с власт от страна на прокуратурата. Надявам се Борислав Сарафов да извърши със наличие поръчката, която дава “.

Правосъдният министър съобщи, че ръководещото болшинство няма да се откаже от конституционните промени и от измененията в Закона за правосъдната власт. “Реформата занапред следва. Тя не свършва с избора на господин Сарафов… “, сподели той.

„ Прокурорската гилдия пое самодейността и отговорността за един доста бърз избор, който значително беше лишен от задоволителна гласност и обосновка. В този смисъл, остават въпроси и въпросите, които задавате, са изцяло законни “, съобщи още министърът.

На въпрос какви са упованията по отношение на поисканите имунинети, министър Славов отговори: “Както внасянето на настояването за свалянето на имунитети, по този начин и отдръпването би трябвало да е въпрос на професионална и самостоятелна преценка. Надявам се новото управление на прокуратурата да има тази самостоятелна преценка ”.

Той разгласи, че ще сложи въпроса за връзките на Борислав Сарафов с Петьо Петров – Пепи Еврото от аферата „ Осемте джуджета “ пред пленума на Висш съдебен съвет. “Тъй като аз съм получил искане от Антикорупционния фонд този проблем да бъде прегледан във Висшия правосъден съвет, аз ще го слага. От членовете на Съвета зависи какво отношение ще вземат за него. “

Източник: Пресцентър “Демократична България ”
Източник: novinionline.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР