Със 150 бронирани бойни машини със задвижване 8 по 8

...
Със 150 бронирани бойни машини със задвижване 8 по 8
Коментари Харесай

Страх обхвана българското население! Kупуват спешно БТР-и за армията без обществена поръчка

Със 150 бронирани бойни машини със задвижване 8 по 8 може да се снабди Българската войска.

Значително ускорение на покупката става допустимо с утвърждения в сряда от държавното управление меморандум сред България и Финландия, написа 24 часа.

Допълнително у нас може да стартира и произвеждане на бронирани машини със задвижване 6 по 6.

Меморандумът е основа за водене на по-нататъшни договаряния и съгласно него България и Финландия ще уголемяват съществуващото съдействие в региона на стандартните отбранителни технологии за подсилване и възстановяване на техните отбранителни качества.

Други написани цели в документа са реализиране на по-добро потребление на съществуващите запаси и поддръжка на техните отбранителни технологии и индустриални бази; поощряване на взаимните проучвания, разработки, възлагане на публични поръчки и други въпроси, които могат да бъдат контрактувани от участниците, оповестиха от държавната пресслужба.

Подписването на такова съглашение е било поискано от държавното управление в Хелзинки, откакто в края на третия кабинет на Бойко Борисов пропадна търгът за закупуване на нови бронирани бойни машини за пехотата. Единият участник в състезанието бе финландската компания “Патриа ”, вторият – основаният в Швейцария интернационален консорциум “Дженерал Дайнамикс ”.

Търгът пропадна поради прекомерно високи цени – те надвишаваха с доста отпуснатите от Народното събрание 1,5 милиарда лева Тогавашният боен министър Красимир Каракачанов стартира да възнамерява по какъв начин поръчката ще бъде предоставена инхаус през държавния холдинг ТЕРЕМ, а той да си избере сътрудници за производството на бронираните бойни машини.

Подобна скица бе употребена за ремонта и модернизацията от ТЕРЕМ на 44 танка Т-72 “Хан Крум ” в Търговище. Но за снабдител на оръжейните системи бе наета израелската оръжейна компания “Елбит ”, която си партнираше и с “Патриа ” в плана за бойните машини.

Финландският меморандум дава опция точно за подобен трансфер на отбранителни технологии сред ТЕРЕМ и “Патриа 1 ” надяват се в Министерството на защитата.

Инициативата е на Финландия и съглашението е било квалифицирано доста бързо от нейното държавно управление. След това обаче близо 2 години готовият текст се е оказал блокиран в българското отбранително ведомство и е бил задвижен едвам в този момент от новия министър на защитата Драгомир Заков.

Бърза договорка за новите бронирани бойни машини точно през инхаус и контракт на ТЕРЕМ с непозната компания приготвяше в късия си престой като министър на защитата и Стефан Янев.

Инхаус процедурите бяха необятно практикувани от третото държавно управление на Бойко Борисов, точно това е в основата на настоящето напрежение към пътните компании. При служебните кабинети с министър председател Стефан Янев през предходната година те бяха спрени. Тогава се направиха разкрития за милиарди, давани ин хаус през “Автомагистрали ” на подизпълнители. А вътрешният министър Бойко Рашков разгласи, че огромна част от тези пари са теглени в брой от кухи компании. Инхаус процедурите не се харесват и от настоящето държавно управление на Кирил Петков. В същото време обаче практиката на военните демонстрира, че постоянно цените, които реализират при търгове, са много повишени значително и поради вкараните в техническите документи излишно високи условия към търсеното ново въоръжение. А през инхауса договорката може да бъде разрушена на по-малки слотове и да се избегне тромавата процедура за утвърждение от Народното събрание – един път за предварителния конкурс и повторно за подписания контракт.

МО възнамерява да изиска и промени в законовите правила за военни покупко-продажби

В момента за всяка над 50 млн. лева е нужно военните да желаят единодушието на държавното управление, а за такава над 100 млн. лева – и глоба на депутатите.

За бързо осъществяване на плана за покупка на нови бойни машини упорства и президентът Румен Радев. В момента Сухопътни войски употребяват БТР-60, който е руска машина от края на 60-те години на предишния век. Българските БТР-и обаче са осъвременени.

Засега в бюджета не се плануват пари за тази договорка.

Меморандумът с Финландия дава опция и България да се включи в общо произвеждане на бойни машини със задвижване 6 по 6. Такова към този момент се планува сред скандинавската страна и Латвия. Това стана точно през подписването на взаимна стратегия за създаване на машините, чиито текстове са съвсем идентични с българското съглашение с Хелзинки. Допълнителна изгода от съдействието с Финландия щяла да бъде и придобиването на опит по едновременна употреба на западни и руски мостри оръжия и техника.

Общо 90 покупко-продажби за рационализация

на армията възнамеряват военните до 2032 година, излиза наяве още от отговорите на министерството до “24 часа ”. Така щели да бъдат добити 38 качества за армията съгласно предвижданията в стратегическия обзор на защитата, изясняват още от МО. Не показват каква е прогнозната стойност на тези 90 покупко-продажби, само че в изявление за “24 часа ” от 2020 година началникът на защитата адмирал Емил Ефтимов предвижда, че за цялостна рационализация на армията ще са нужни най-малко 30 милиарда лева.

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР