Саргасум или кафявите водорасли - вид бързо разпространяващ се микроорганизъм,

...
Саргасум или кафявите водорасли - вид бързо разпространяващ се микроорганизъм,
Коментари Харесай

Голяма заплаха за турското крайбрежие

Саргасум или кафявите водорасли - тип бързо разпространяващ се микроорганизъм, може да бъдат идната опасност за турските морета, показва специалист, представен от в. " Дейли сабах " и Българска телеграфна агенция.

Билогогът проф. Барбарос Четин споделя, че новото събитие, следено в последно време в огромна степен по крайбрежието на Дикили в окръг Измир /Западна Турция/, може да нанесе удар върху морската екосистема в Егейско и Средиземно море и да попречи на туризма в региона.

Експертът приканва за незабавни дейности.

В същото време от седмица насам Турция организира огромна акция за пречистване на Мраморно море от морска слуз - органична материя, състояща се от многообразие от микроорганизми, която съществено е засегнала елементи от морето и заплашва морската флора и фауна.

Мащабът на опасността от кафявите водорасли не е прочут, само че проф. Четин приканва управляващите да подхващат допустимо най-бързо дейности за решение на казуса.

Кафявите водорасли са най-вече безвредни, до момента в който са в морето, само че когато са изхврълени на брега, те отделят мощна неприятна миризма, сходна на развалени яйца, и по-важното, горим газ, който може да аргументи дихателни проблеми и кожни обриви, когато се отдели във въздуха.

Освен по крайбрежието на Дикили, кафявите водорасли са видяни тук-там и по средимноморското крайбрежие на страната, край крайбрежията на Каш, Калкан, Искендерун и Гьокова.

Вестникът отбелязва, че имаше всеобщо разпространяване на кафяви водорасли в Карибско море през 2019 година, като водораслите засегнаха сектор от 621 благи по мексиканското крайбрежие.

Като аргументи за появяването им се сочат смяна в темепературите на морската вода и хода на течението, произлизащи от климатичните промени.

Проф.Четин сподели, че разпростанението на кафявите водорасли е довело до отменяне на резервации за почивки в Мексико и предизвестява, че сходна обстановка може да настъпи и по турските брегове.

Кафявите водорасли основават сероводород, когато влязат в контакт с въздуха. Те имат също по този начин мощна степен на киселинност в морето и могат да бъдат рискови за плувците.

Контактът с тези водорасли може да докара до сърдечни проблеми, световъртеж и главоболие, показва Четин пред турската осведомителна организация ИХА.

Кафявите водорасли в действителност са значима част от екосистемата, като дават леговище на дребни риби и безгръбначни. Те са също съществена храна за морските костенурки.

Но те са скъпи само в намерено море и заплахата им за другите живи същества нараства, когато дистанцията им от брега понижава.
Източник: standartnews.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР