Сърбия продължава да съхранява над хиляда археологически артефакта, които са

...
Сърбия продължава да съхранява над хиляда археологически артефакта, които са
Коментари Харесай

Косово с претенции към Сърбия. Спор за културното наследство

Сърбия продължава да съхранява над хиляда археологически артефакта, които са взети единствено за галерия в Белград, само че към момента не са върнати към този момент повече от двадесет години, макар че Косово има съответните документи, предаде КосоваПрес по контракт за Българска телеграфна агенция.

Директорът на Археологическия институт на Косово Енвер Реджа съобщи пред КосоваПрес, че забавянето на процеса по връщане е политически въпрос.
-->
" Тези 1274 артефакта, 676 от които са археологически, а към 570 са етноложки, са благосъстоятелност на нашите институции, по-точно по това време те бяха благосъстоятелност на Музея на Косово, а в този момент имаме Национален музей на Косово. За благополучие, досието се пази и нормативните актове, които са получени, се пазят и за всеки номер на артефакт имаме досие, юридически шанс е, че го имаме, тъй като без него нямаше да имаме право даже да ги желаяме... Имали сме диалози, имали сме срещи през тези три-четири години, в последно време и с интернационалните представители или посолства, на които сме обсъждали този въпрос, а последната беше в Албания, среща, която се организира от косовско-албанската делегация и други медиатори и остана като по-скоро политически въпрос ", сподели той.

Реджа изиска от държавното управление в идващите диалози да бъде разисквано връщането на тези археологически артефакти в Косово.

Преди две години някогашният шеф на Националния музей на Косово Аджет Лечи изпрати публично искане до Националния и етноложки музей в Белград и Сръбската академия на науките и изкуствата за връщане на 1247 артефакта, които са били изнесени след последната война в края на 90-те години. Службата за Косово към държавното управление на Сърбия отговори на това искане, като съобщи, че всички артефакти, произхождащи от Косово, са част от културното и историческото завещание на Сърбия.

Това е доказано и от директорът на Националния музей на Косово, Вьолка Алиу, като декларира пред КосоваПрес, че макар досегашните претенции, те няма да спрат да желаят връщането на археологическите артефакти в страната.

От Министерството на културата, младежта и спорта посредством имейл обявиха, че непрекъснато работят в тази посока и акцентират, че на формалния си профил в обществената мрежа Туитър (вече Екс) са почнали осведомителна акция, като разгласяват артефактите и тяхното изложение, съпроводено от фотоси.

Въпреки тези молби, досега от това богатство артефакти в Косово е върнат единствено един. Това е " Богинята на трона " - артефакт, датиращ от четвъртото хилядолетие пр.Хр., който е открит през 1956 година в местността " Tjerrtorja " в Прищина, написа БТА
Източник: standartnews.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР