Сърбия прие нови спешни мерки за укрепване на здравната система,

...
Сърбия прие нови спешни мерки за укрепване на здравната система,
Коментари Харесай

Сърбия строи болници за COVID-19, но дали не е късно?

Сърбия одобри нови незабавни ограничения за подсилване на здравната система, само че обстановката в страната е все по-драматична. Западната ни съседка открива по над 3000 случая на COVID-19 дневно, приети в болница са близо 4000 души, а жертвите на вируса приближават 1000.

Страната е в дълбока здравна рецесия – лечебните заведения в Белград са претъпкани, а здравната система е на път да рухне, защото стотици пациенти дневно постъпват в лечебните заведения. " Системата не е на ръба на колапса, тя е претъпкана. Осигурихме още 500 места в лечебните заведения в Белград за уикенда ", разгласи здравният министър Златибор Лончар, представен от b92.

Институтът по трудова медицина и Институтът по ревматология също одобряват за лекуване пациенти с COVID-19. Най-голямата зала в страната " Белград Арена " към този момент е превърната във краткотрайна Коронавирус болница.

 {{ otherArticle[0].article.title }}
Сръбските управляващи взеха решение да върнат маските на закрито в регион...

Сърбия е покрай пагубна епидемиологична обстановка, предизвестяват специалисти. Скоро хората няма да има къде да се лекуват, предизвести епидемиологът Предраг Кон, представен от организация Tanjug.

В опит да лимитират вредите от рецесията сръбските управляващи приготвят нови ограничения и по-тежки наказания за хората без маски на обществени места, както и за тези, които не съблюдават отдалеченост.

4 милиарда недостиг

Държавата одобри и неизбежната актуализация на бюджета за 2020 година, като усили планувания недостиг до над 4 милиарда евро, а главните разноски са ориентирани към здравната система и ограничение на вредите от COVID-19 върху стопанската система.

Актуализираният бюджет ще обезпечи в допълнение финансиране за покупка на съоръжение от лечебни заведения, които се грижат за пациенти с ковид, както и за създаване на профилирани лечебни заведения за лекуване на заболяването в Белград и Крушевац.

Актуализацията планува увеличение на бюджетния недостиг до 483 милиарда динара (4,1 милиарда евро), които се равняват на 8,75% от упования БВП (БВП). Сръбската страна чака доходи от 1,291 трлн. динара (около 11 милиарда евро) и разноски от 1,774 трлн. динара (15,1 милиарда евро), гласи известие на държавното управление, представено от SeeNews.

При миналата проверка на бюджета за 2020 година, утвърдена през април, държавното управление предвиждаше фискален недостиг от 381 милиарда динара въз основа на доходи от 1,245 трлн. динара (10,59 милиарда евро) и разноски от 1,626 трлн. динара (13,83 милиарда евро).

Бюджетът на Сърбия регистрира недостиг от 364,2 милиарда динара (3,1 милиарда евро) през първите 9 месеца на 2020 година, спрямо остатък от 49,9 милиарда динара (425,4 млн. евро) за същия интервал на 2019 година, демонстрират данните на финансовото министерство.

Брутният вътрешен продукт на страната евентуално ще спадне с 1% тази година, съгласно упованията на сръбските управляващи.
Източник: expert.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР