Сърбия повтори намерението си да придобие турски бойни дронове, след

...
Сърбия повтори намерението си да придобие турски бойни дронове, след
Коментари Харесай

Сърбия купува турски Байрактари и френски Рафали

Сърбия повтори желанието си да придобие турски бойни дронове, откакто президентът й в събота даде обещание да укрепи в допълнение защитата на страната на фона на напрежението на Балканите и събитията в Украйна.

„ Ще укрепим нашата авиация. Ще увеличим и броя на дронове “, сподели сръбският президент Александър Вучич пред кореспонденти, откакто сръбските военни сили приключиха учението си, наречено „ Огнен щит 2022 “.

Вучич сподели, че по време на диалозите им предходната седмица той е помолил президента Реджеп Тайип Ердоган да достави на Сърбия прочулите се безпилотни летателни апарати (БЛА) Байрактар TB2, които дадоха сполучливи резултати и оказаха значително влияние в няколко районни спора.

„ Преди два дни на среща с президента на Турция Ердоган споделих, че желаеме да купим Байрактар от Турция, а Ердоган ми даде обещание, че можем да ги получим “, сподели президентът.

Изпитаните в борби дронове към този момент са потвърдили своите качества в Либия, Сирия и спора в Нагорни Карабах. Турция също по този начин продаде на Киев няколко партиди Байрактар TB2.

TB2 се употребяват и от Катар, Азербайджан и Полша, която през май предходната година станаха първата страна-членка на Европейския съюз и НАТО, придобила дронове от Турция. Много други народи също намекнаха за закупуване на БЛА.

Байрактар TB2 – със своята електроника, програмен продукт, аеродинамика, дизайн и съществени системи, напълно проектирани и създадени на национално равнище – се откроява измежду най-модерните системи за БЛА в света в своя клас, със своята автоматизация и продуктивност на полетите.

Той има рекордна височина от 27 030 фута за над 24 часа във въздуха и може да носи 150 кг (над 330 паунда) потребен товар. Може да работи денем и през нощта.

Сърбия в края на 2020 година изрази интерес и проекти за закупуване на дронове, създадени от турския магнат за дронове Байкар.

Вучич похвали Байрактар TB2 и означи, че Сърбия има огромен интерес към системите и сигурно ще ги купи в бъдеще.

" Ще забележим дали ще реализираме съглашение с турската страна. Във всеки случай това са доста положителни дронове. Трябва да отдам дължимото на турските производители ", сподели Вучич пред кореспонденти на 6 октомври 2020 година столицата Белград.

Ердоган предходната седмица по време на телефонен диалог поздрави Вучич за сполучливата му кандидатура за преизбиране на президентските избори в Сърбия, като сподели, че има вяра, че другарството сред двете страни ще бъде засилено в допълнение със взаимност и откровеност.

Двамата водачи разискаха също двустранните връзки, както и спора сред Русия и Украйна. Говорейки за това по какъв начин целият район е обиден по доста способи от войната сред Русия и Украйна, Ердоган също по този начин повтори, че Турция ще продължи да прави всичко допустимо за определяне на мир.

Той също по този начин уточни нуждата от изпращане на градивни послания и обезпечаване на повече непоклатимост и сигурност на района в този сложен интервал.

От своя страна Вучич акцентира смисъла на Сърбия и нейното икономическо развиване на положителни връзки с Турция, както и за мира и стабилността в района.

Вучич в събота също удостовери неотдавнашните известия, че Сърбия се интересува от придобиването на 12 бойни самолета Рафал, създадени от Dassault Aviation, Франция.

„ Вече една година водим договаряния за закупуването на 12 нови Рафала и преговаряме с друга страна за закупуването на 12 Рафала втора ръка “, сподели президентът.

След като Хърватия закупи от Франция 12 използвани самолета Рафал през ноември 2021 година, Вучич загатна, че Сърбия също може да реши да придобие такива самолети.

„ Рафал е незабравим аероплан, бих желал да купим нови “, сподели Вучич през декември.

Потенциалното придобиване на самолети Рафал ще разреши на Сърбия да модернизира военновъздушния си флот, състоящ се от руски изтребители МиГ-21 и МиГ-29, както и 30 остарели югославски бойни самолета Soko J-22 Orao и Soko G-4 Super Galeb.

Превод: СМ

СПЕШНО И ВАЖНО ЗА ЧИТАТЕЛИТЕ НА ПОГЛЕД.ИНФО И ЗРИТЕЛИТЕ НА ПОГЛЕД ТВ!!!!!

ПРИСЪЕДИНЕТЕ съдебна експертиза КЪМ НАШИТЕ КАНАЛИ В " ТЕЛЕГРАМ " И В ЮТЮБ, ЗАЩОТО ИМА ОПАСНОСТ ДА БЛОКИРАТ СТРАНИЦАТА НИ ВЪВ ФЕЙСБУК ЗАРАДИ ПУБЛИКУВАНЕ НА НЕУДОБНА, НО ОБЕКТИВНА ИНФОРМАЦИЯ ЗА СЪБИТИЯТА!

Абонирайте се за Поглед Инфо и ПогледТВ:

Telegram канал: https://t.me/pogled

YouTube канал: https://tinyurl.com/pogled-youtube

Поканете и вашите другари да се причислят към тях, копирайки и разпространявайки този текст!?
Източник: pogled.info

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР