Сърбия отбеляза 25 години от началото на въздушната кампания на

...
Сърбия отбеляза 25 години от началото на въздушната кампания на
Коментари Харесай

Когато армията се върне в Косово: Сърбия отбеляза 25-годишнината от бомбардировките на НАТО

Сърбия означи 25 години от началото на въздушната акция на НАТО против Съюзна република Югославия, известна като интервенция " Съюзнически сили ".

Късно в неделя хиляди хора се събраха край останките на някогашния щаб на армията в Белград – постройката беше съществено развалена по време на бомбардировките, а останките й бяха превърнати в монумент. Демонстранти държаха транспарант, на който пишеше " Когато армията се върне в Косово ", а някои развяваха съветски флагове. Припомняне, че през 1999 г Русия взе страната на Югославия.

 
Преди четвърт век започнаха бомбардировките над родината ни и 25 години по-късно тази постройка, щабът на армията, към момента стои като знак на това, което ни предизвикаха.
Дамян Кнежевич – уредник на демонстрацията

В редица сръбски градове бяха проведени възпоменателни церемонии. В Белград политици, военни и задгранични дипломати сервираха венци на паметника на децата жертви на бомбардировките.

В град Кралево в централна Сърбия, на анимирана стена бяха прожектирани имена на известните жертви на бомбардировките на НАТО.

А те бяха подхванати от Алианса, без да бъде гласувана резолюция в Съвета за сигурност на Организация на обединените нации. Това провокира разпалени диспути за легитимността на дейностите на НАТО. 
Източник: euronewsbulgaria.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР