Сърбия и Северна Македония замразяват на основни хранителни стоки в

...
Сърбия и Северна Македония замразяват на основни хранителни стоки в
Коментари Харесай

Сърбия и Северна Македония замразиха цените на основни хранителни стоки

Сърбия и Северна Македония замразяват на съществени хранителни артикули в навечерието на празниците за да се предотвратят ценовите шокове, съобщи Българска телеграфна агенция.

Македонският министър на стопанската система Крешник Бектеши разгласи, че няма да се трансформират на хляба, захарта, брашно вид 400, слънчогледово олио, трайни млека с масленост от 2,8, 3,2 и 3,5 %, прясно месо и салами, сирене и извара. Нивото на на въпросните артикули не би трябвало да бъде над цените, които са важали на 1 декември.
свързани новини6928на 06.06.202011717на 17.03.2020
От държавното управление на Република Северна Македония обявиха, че решението за установяване на таван на на главните хранителни артикули може да бъде продължено и след 31 януари 2022 година, в случай че положението на пазара изисква това.

Правителството на преди седмица също одобри решение да ограничи на няколко съществени хранителни артикули на равнището им от 15 ноември тази година. Става дума за цената на кристалната захар, брашно вид 400, слънчогледово олио, свинско месо от бут, ултрапастьоризирано мляко с 2,8 % масленост.

Ограничаването на бе признато за да се отстранят нездравословните последствия от инфлацията и да се предотвратят разтърсвания на пазара. Замразяването на в се вкарва за 60 дни, т.е. до края на януари.

Производителите нямат право да понижават размера на доставки на тези артикули под междинното равнище от последните 12 месеца, а за нарушение на тези разпореждания са планувани парични санкции от 100 000 динара (1662 лева.) до два милиона динара (33 242 лева.) и възбрана за осъществяване на активност за период от шест месеца до една година.

Белградският вестник " Блиц " заяви, че търговците в в идващите два месеца няма да могат да продават захарта на цена по-висока от 89 динара (1,48 лева.), олиото - над 205 динара (3,40 лева.), а дълготрайното мляко - на цена не по-висока от 170 динара (2,82 лева), в противоположен случай те ще бъдат глобявани. Освен че търговците няма да могат да продават стоките на цени над оптималните, които са важали на 15 ноември, те са задължени да не понижават доставките на тези артикули, които би трябвало да са на междинното равнище от последните 12 месеци.

Мерките в двете страни бяха подхванати поради трагичното повишаване на на главните хранителни артикули. В Северна Македония първо бяха замразени на хляба, млякото, захарта и брашното, а по-късно бе оповестено, че същата мярка ще важи и за ориза и яйцата.
Източник: pik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР