Сър Хенри Коул нямал време да пише на всички роднини,

...
Сър Хенри Коул нямал време да пише на всички роднини,
Коментари Харесай

Много зает англичанин измислил Коледната картичка

Сър Хенри Коул нямал време да написа на всички родственици, тъй като отпечатал ескиз
Първата коледна картичка е поръчана в Лондон от сър Хенри Коул – английски бизнесмен и публичен деятел, един от създателите на фамозния Музей Виктория и Алберт. През 1843 година той не е имал време да напише на ръка поздравления до всичките си родственици, другари и бизнес сътрудници. По тази причина този доста ангажиран човек се обърнал към илюстратора Джон Колкот Хорсли с молба да сътвори ескиз, който по-късно да бъде развъден благодарение на типография. След това картичките са били оцветени ръчно от професионален художник. Възложителят трябвало единствено да напише името на индивида, до който адресира своите пожелания и да се подпише.

Картичките, които са му останали, откакто е изпратил своите пожелания, сър Хенри Коул е продал по един пенс за численост – голяма цена по това време, равняваща се на тогавашната междинна дневна отплата на наемните служащи. До наши дни от тази партида от към 1000 бройки са оживели единствено дузина. Преди няколко години една такава пощенска картичка беше продадена на аукцион за 25 хиляди евро.

Коледните картички в Англия, Америка и Германия

Самата концепция не е била нова или революционна. По това време във Англия към този момент са били доста известни картичките за Деня на Свети Валентин. Идеята сходни картички да се изпращат и за Коледа е посрещната в началото скептично. Смятало се, че те няма да се продават добре, само че доста скоро с помощта на новите по-евтини способи за щемпел, а също по този начин намаляването на цената на пощенските услуги вследствие на развиването на ж.п. известията, коледните картички става извънредно търсене.

Много скоро в Англия набират известност картичките, създадени в Германия. Там типографската техника се е развивала по-бързо, което ги е направило по-качествени и по-евтини. Освен това, отново по същото време, с помощта на немския брачен партньор на кралица Виктория – принц Алберт Сакскобургготски, в Англия стартират да се популяризират някои немски обичаи за този празник – коледните елхи и календари.

В Съединени американски щати първите коледни картички са напечатани през 1874 година в Бостън. След няколко години единствено една бостънска типография е произвеждала към този момент над 1 милион броя.

Традицията на коледните картички е по-древна, единствено че те не са били печатани, а рисувани. Продавали са се от манастири, като се стартира от средата на XV век. На тях е била изобразена Богородица на транспортен съд, обкръжена от ангели. Корабът е знак на богатствата новина.

Почти всички коледни картички, печатани в Германия до 1900 година, са изнасяни. Самите немци в последните десетилетия на XIX са предпочитали да изпращат собственоръчно написани писма с пожелания за светлия празник. Те също по този начин са съдържали от време на време и стихове и са били украсени с празнични орнаменти.

А по какъв начин е било в България?

Изложба на коледни картички от началото на предишния век беше изложена в къщата-музей „ Градски обичай от 19-ти век ” в Стара Загора, съобщи кореспондентът на БГНЕС от района. „ …Когато към момента се изпращаха картички за Коледа ”. Такова име носи приказната галерия на пощенски картички.

Част от тях са направени преди повече от 100 години. Те са разпределени в две обособени витрини, обхващайки целия 19 век. Картичките с поздравления за Коледа и Нова година от по-новото време се доближават повече до българските обичаи и обичай – имат сурвачки, погачи, украсени елхи и всички са цветни.

Традиционните картички и актуалните връзки

Според представително допитване, извършени преди няколко години обратно по поръчка на списание „ Апотекен Умшау “, коледни картички изпращат над една трета от германците /35,2%/. От тях 46% са дами и 24% мъже. Сред представителите на по-възрастното потомство този индикатор е още по-висок – 54,7%. Мнозина са минали към по-съвременни способи за връзка, само че едното не пречи на другото. Само немските компании и други институции годишно изпращат на своите сътрудници и клиенти от 50 до 80 милиона коледни картички.

Източник: БГНЕС и Дъждовни води
Източник: standartnews.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР