Съпредседателят на Демотратична България Христо Иванов определи като противоконституционни и

...
Съпредседателят на Демотратична България Христо Иванов определи като противоконституционни и
Коментари Харесай

Демократична България: Ограниченията за секциите извън ЕС са антидемократични и противоконституционни

Съпредседателят на Демотратична България Христо Иванов дефинира като противоконституционни и антидемократични рестриктивните мерки в Изборния кодекс за най-много 35 секции в страните отвън Европейски Съюз. От обединението още веднъж приканиха депутатите да създадат нещо човешко и патриточно като се съберат на изключително съвещание и анулират това ограничаване.
Вчера обединяването внесе документално искане до ръководителя на Народното събрание Цвета Караянчева да свика изключително съвещание, с цел да се промени Изборния кодекс. Заедно с това беше импортиран и съответен законопроект от една точка – отпадане на ограниченито за до 35 секции за изборите на 4 април в страните отвън Европейския съюз. Само във Англия поради това ще бъдат орязани над 50 секции, за които има поръчки над плануваното по закон.
 Съдът позволи видеоизлъчване на броенето на бюлетините след края на изборния ден Съдът позволи видеоизлъчване на броенето на бюлетините след края на изборния ден
Софийският административен съд анулира напътствията на ЦИК, с които на процедура бе неразрешено видеозаснемането и излъчването от броенето на...
„ Призоваваме ръководителя на Народното събрание да упражни своите пълномощия по член 78 и да одобряват този законопроект. По този метод депутатите ще създадат допустимо гласуването на всички български жители в чужбина, които желаеха да упражнят своето конституционно право. Твърдим, че тези ограничавания за противоконституционни и антидемократични “, съобщи след внасянето на настояването Христо Иванов, който е и лидер на листите на Демократична България в 25 МИР в София-град и 16 МИР в Пловдив-град.
Тази година поръчките за откриване на секции в чужбина бележат исторически връх, като са два пъти повече предходния. Ще бъдат разкрити 465 секции, само че също по този начин голям брой поръчки няма да бъдат осъществени поради рестриктивните мерки на закона.
„ Това демонстрира безапелационната воля на нашите сънародници да гласоподават. Изключително значимо е Народното събрание да се събере и да гласоподава отпадането на ограничаването, тъй като визира голямо количество български гласоподаватели “, съобщи специалистът по изборно право и ръководител на предизборния щаб на Демократична България Антоанета Цонева, претендент за народен представител в 23 МИР в София-град.
Тя уточни, че на парламентарните избори в Лондон през 2017 година е имало 25 секции, а в този момент секциите ще бъдат два пъти по-малко , което се чака да усложнения изборния развой на 4 април. В Съединени американски щати се орязват 11 секции при рекорден брой заявки. В момента сънародниците ни от целия свят подписват петиция до всички политически сили за отпадане на ограничаването.
„ Тази година отпадна и един мит. Псевдопатриотите в българския парламент през 2016 година вкараха тази рестрикция, с цел да може да “пазят “ българските избори от нашествието от гласове от Турция. Сега обаче виждаме, че в действителност до момента в който във Англия се орязват съвсем 50 секции , в Турция са единствено 8 . Не, че е малко, само че този подправен мотив се разруши от данните “, съобщи още Цонева.
 Демократична България изиска изключително съвещание на Народното събрание и внесе законопроект за отпадане на тавана секции отвън Европейски Съюз Демократична България изиска изключително съвещание на Народното събрание и внесе законопроект за отпадане на тавана секции отвън Европейски Съюз
Демократична България подава в деловодството на Народното събрание искане до ръководителя Цвета Караянчева да свика изключително заседа...
Христо Иванов напомни, че Демократична България неведнъж и систематично е предложила въвеждането на пощенско гласоподаване, електронно гласоподаване, както и законопроект в подтекста на Брекзит, който да резервира статута на Англия като страна-членка на Европейски Съюз във връзка с изборните права на нашите сънародници там. Сред останалите начинания са одитът на машините за гласоподаване и видеонаблюдението на броенето на гласове.
„ Ние нямаме право на законодателна самодейност и предлагаме на този законопроект на всеки депутат, който по съвест би трябвало да съставлява цялата нация, без значение жителят живее или тук. Нека най-сетне този компрометиран парламент да вземе вярното решение “, сподели той. Иванов също по този начин призова  ЦИК да не оспорва решението на съда от през вчерашния ден, с  което се позволява видеозасенмане и лъчение от броенето на бюлетините.
„ Не си и помисляйте да обжалвате това решение, вземете и уредете по какъв начин да се случва видеонаблюдението. Недейте да се пречкате в него. Демократична България работи с дълготрайна тактика, създава резултати и дейности. Ние разполагаме с потенциал, какъвто никоя друга мощ няма и не произвеждаме просто  звук, а произвеждаме решения “, добави той.
Антоанета Цонева напомни, че Демократична България настояваше за въвеждането на гласоподаване по пощата и като противоепидемична мярка. Тя даде като образец Нидерландия, която организира избори в 3 дни, като съвсем 2.4 милиона души над 70-годишна възраст са получили опцията да гласоподават по пощата.
„ Ако бяхте приели пощенското гласоподаване, нямаше да обсъждаме тематиката с рестрикциите. Не предприехте безусловно никакви оферти за облекчение на реда на гласоподаване, понижаване на скупчването на хора и опазване на здравето им като се изключи преносимите секции.  Броят на карантинираните хора надвишава 50 000 . Организирането на такива секции ще бъде огромно предизвикателство. Ще бъде доста мъчно тези хора да бъдат обиколени в един ден “, обърна се Цонева към народните представители.
 Христо Иванов: На Росенец издигаме стълб с българския байрак Христо Иванов: На Росенец издигаме стълб с българския байрак
Демократична България ще издигне на плажа на Росенец стълб с българския байрак, откакто Върховният административен съд дефинира, че иви...
 „ Не се правете, че не чувате волята на хората. Не се правете, че не сте прочели и видели данните, за които приказваме. Съберете се на изключително съвещание преди да е завършил мандатът, защото получавате и заплащане за това, че официално още сте на работа. Съберете се и направете нещо в действителност човешко и патриотично с грижа на нашите сънародници зад граница “, приключи тя.
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР