Европейският съюз започва официално разследване на социалните мрежи Facebook и

...
Европейският съюз започва официално разследване на социалните мрежи Facebook и
Коментари Харесай

ЕС разследва пристрастяващи ли са Facebook и Instagram за непълнолетните

Европейският съюз стартира публично следствие на обществените мрежи Фейсбук и Instagram на Meta според Закона за цифровите услуги (DSA), оповестява " Юронюз ".

Целта е да се ревизира дали техните ограничения за отбрана на малолетни онлайн са в сходство с разпоредбите на платформата.

Разследването се концентрира върху дизайна на онлайн интерфейсите на Фейсбук и Instagram, които биха могли да " употребяват слабостите и неопитността на малолетните и да доведат до пристрастяване ", изясни Европейската комисия.

В допълнение ще се изследва дали Meta съблюдава смекчаващите ограничения за попречване на достъпа на малолетни до неуместно наличие, както и дали инструментите за инспекция на възрастта, употребявани от Meta, са рационални, пропорционални и ефикасни.
 Европейски Съюз проверява Apple, Гугъл и Meta за нарушавания на европейския пазар
Европейски Съюз проверява Apple, Гугъл и Meta за нарушавания на европейския пазар

Очаква се следствието да продължи 1 година

Освен това Комисията ще ревизира дали платформите са подхванали подобаващи и пропорционални ограничения, с цел да обезпечат високо равнище на дискретност, сигурност и сигурност за малолетните като цяло.

" Опасяваме се, че Фейсбук и Instagram може да подтикват поведенческа взаимозависимост и че методите за инспекция на възрастта, които Meta са въвели в своите услуги, не са съответни, заради което ще проведем задълбочено следствие. Искаме да защитим психическото и физическото здраве на младежите ", съобщи еврокомисарят Маргрете Вестагер.

Разследването стартира след разбор на отчета за оценка на риска, изпратен от Meta предишния септември, и отговорите на по-ранни публични претенции на Комисията за информация.
 Европейски Съюз проверява Meta за съветската дезинформация преди евроизборите
Европейски Съюз проверява Meta за съветската дезинформация преди евроизборите

Регулаторите подозират, че Meta не прави задоволително, с цел да модерира политическо наличие на своите платформи

Няма избран период, в който оповестените през днешния ден следствия би трябвало да приключат, посочи на брифинг чиновник на Европейски Съюз.

" Зависи от това какъв брой спомага платформата, няма за какво да допускаме, че имат причина да не сътрудничат. Относно отбраната на малолетните, ще вървим допустимо най-бързо, само че през днешния ден е единствено първата стъпка ", уточни служителят.

На 30 април Фейсбук и Instagram бяха подложени на инспекция и по отношение на своите

Разследванията идват, откакто на 22 април Комисията стартира сходно следствие на TikTok, откакто платформата за обществени мрежи пусна своето приложение TikTok Lite във Франция и Испания.

Изпълнителният шеф на Европейски Съюз сложи под въпрос приложението за шерване на видео по отношение на евентуалното му влияние върху психологичното здраве на потребителите, по-специално по отношение на евентуалното стимулиране на пристрастяващо държание. В отговор TikTok съобщи, че непринудено ще спре стартирането на Lite за момента.
 Meta се отбрани след рецензиите на Европейска комисия
Meta се отбрани след рецензиите на Европейска комисия

Започна следствие против компанията за дезинформация преди изборите
Източник: news.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР