Съпредседателят на Демократична България Атанас Атанасов призова в петък парламентът

...
Съпредседателят на Демократична България Атанас Атанасов призова в петък парламентът
Коментари Харесай

ДБ призова реформата в службите да е приоритет в работата на парламента

Съпредседателят на " Демократична България " Атанас Атанасов прикани в петък Народното събрание да сложи като собствен приоритет промяната на специфичните служби.

Изказването му пристигна, откакто през есента на 2023 година " Продължаваме промяната-Демократична България " (ПП-ДБ) внесе два законопроекта за промени в профилираните служби за сигурност.

Първоначално препоръчаните промени се употребиха с поддръжката на ГЕРБ и Движение за права и свободи, които са сътрудници с ПП-ДБ в ръководството, само че в края на септември те. Тогава водачът на ГЕРБ Бойко Борисов и ръководителят на парламентарната група на Движение за права и свободи Делян Пеевски споделиха, че промени в службите би трябвало да се вършат след края на войната в Украйна.

Сега Атанасов още веднъж повдигна тематиката, като написа в профила си във Facebook, че " един от главните цели в работата на Народното събрание през новата пленарна сесия би трябвало да бъде промяната на специфичните служби и въвеждането на механизъм за ефикасното им ръководство от изпълнителната власт ". Парламентът е във почивка до 10 януари

По думите на Атанасов задачата на предлаганите промени е да се увеличи " потенциала на държавното управление при взимане на управнически решения в динамичната среда за сигурност ".

Идеите за промяна на обединението са качени в. Те плануват смяна в механизмите за избор на управленията на Държавната организация „ Национална сигурност “ (ДАНС), Държавната организация „ Разузнаване “ (ДАР), Националната работа за защита (НСО) и други.

Предлаганите промени включват директен надзор от Министерския съвет (МС) в назначението на техните ръководители и ограничение на ролята на президента.

Ако се одобряват, ръководителите на ДАНС, ДАР и Държавната организация „ Технически интервенции “ (ДАТО) ще се избират от Народното събрание, а на Министерство на вътрешните работи и началникът на Служба „ Военно разузнаване “ ще се назначават от кабинета, вместо посредством декрет на президента.

В момента по закон Министерски съвет предлага ръководители на службите, само че за назначението им се изисква подписът на президента.
Източник: svobodnaevropa.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР