Съобщи, че разглежда допълнителната молба на българската прокуратура за екстрадирането

...
Съобщи, че разглежда допълнителната молба на българската прокуратура за екстрадирането
Коментари Харесай

Сръбският съд заседава за Цветан Василев

Съобщи, че преглежда спомагателната молба на българската прокуратура за изгонването на обвинения банкер дезертьор
Три дни откакто основният прокурор Иван Гешев осведоми европейските институции, че Русия пази банкера-беглец Цветан Василев в Белград, а сръбските управляващи към този момент 6 години отхвърлят да го екстрадират, Висшият съд в Белград заяви, че преглежда спомагателната молба на българската прокуратура за изгонването на обвинения Василев. В Брюксел евродепутатът от ГЕРБ/СДС Александър Йорданов в допълнение заплаши, че в случай че Сърбия не върне обвинения на аферата на века - умишленото източване и банкрута на КТБ, България ще блокира участието й в Европейски Съюз.

От съда прецизираха, че разглеждането става въз основата на спомагателното искане от страна на Прокуратурата на България на 24 октомври 2019 година, а на 3-ти декември Висшия съд в Белград посредством Министерството на правораздаването уведомил за спомагателната молба от страна на българската прокуратура.
На 5-ти февруари основният прокурор Иван Гешев изпрати писма до Генералния секретариат на Съвета на Европа и до Европейския комитет по проблемите на престъпността, с които още веднъж ги сезира за зародилите компликации по осъществяването на изпратените до сръбските управляващи две молби за екстрадиция на българския жител Цветан Василев.

„ Липсата на дефинитивно правосъдно решение на способените управляващи на замолената страна - Република Сърбия по този съответен случай, по отношение на водено от българските управляващи наказателно произвеждане против българския жител Цветан Василев, слага под подозрение ефикасното приложение на Европейската спогодба във връзка с отговорностите на произнасянето на замолената страна в рационален период “, се споделя в писмото на основния прокурор. В него се припомня, че към сегашния миг са изтекли близо 5 години и 6 месеца от изпращането до сръбските управляващи по съответния ред на първичната молба, както и 4 години и 8 месеца от изпращането на спомагателната молба за екстрадиция на въпросното лице.

 
Източник: standartnews.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР