Сънят през деня осигурява на тялото ни много повече от

...
Сънят през деня осигурява на тялото ни много повече от
Коментари Харесай

Какво ще се случи с тялото ни, ако спим по 30 минути през деня?

Сънят денем обезпечава на тялото ни доста повече от сила. Той може да запълни по този начин наречения недостиг на сън, само че също по този начин може и да направи мозъка по-продуктивен, в това число и да усъвършенства вербалната памет, усещането и решаването на проблеми.

Следобедната сънливост усъвършенства настроението и облекчава възприятието на унесеност и отмалялост.Тя оказва позитивно въздействие освен върху сърцето, кръвното налягане и равнищата на стрес, само че и върху управлението на тежестта. 

Ползите от дневния сън

Учени от Гърция стигат до извода, че възрастните мъже, които спят следобяд три пъти седмично, са с 37% по-нисък риск от смъртност при сърдечно-съдови болести спрямо мъжете, които нямат този табиет.

В доста страни е всекидневно да се прави отмора (сиеста) следобяд и по някаква случайност тъкмо там се следи доста невисок % на смъртност от сърдечни удари. В другия завършек на скалата са страни като Обединеното кралство и Съединените щати.

В тези страни сърдечните пристъпи са водещата причина за гибел и както множеството от нас знаят в нито една от тези страни няма сиеста.

Но с изключение на за сърцето, следобедният сън има и други изгоди за здравето, а точно:
възстановяване на когнитивната функция; повишение на бдителността концентрацията; понижаване на стреса;
Проучване на НАСА от 1995 година изследва благотворното влияние на дневния сън върху 747 водача. Всеки участник в него е имал опция да спи 40 минути денем. Резултатите демонстрират възстановяване на бдителността.

Кафе или следобедна сънливост?

Проучване от 2008 година открива, че дрямката следобяд има по-добър резултат от кофеина, когато става въпрос за възстановяване на вербалната памет, двигателните умения и усещането. В случая дрямката на участниците в него е била сред 60 и 90 минути.
Дремваш и твориш: Методът на Салвадор Дали потвърдено работи
Учени от Сорбоната потвърдиха метода на Салвадор Дали за повишение на креативността Учени от Парижкия университет (Сорбоната) във Франц...
Прочети повече
Важна ли е продължителността на следобедния сън?

Дори къса 20-минутна сънливост следобяд може да обезпечи всички от изброените нагоре преимущества. Въпреки това, продължителността на съня ви ще дефинира какви изгоди можете да получите. 

20-минутната сънливост следобяд - тя усъвършенства паметта, оказва позитивен резултат върху бдителността и способността за запомняне.
Следобеден сън от 20 до 30 минути – той предизвиква творчеството и усъвършенства паметта.


Сън с дълготрайност 30-60 минути - той оказва необикновено удобен резултат върху уменията за взимане на решения и усъвършенства паметта. 

Следобеден сън с дълготрайност 60-90 минути - той е най-полезният от всички. При него се доближава до фаза REM (фаза на сънуване) и това е като същински рестарт за мозъка. 
Изследванията демонстрират, че сънят следобяд с дълготрайност 60-90 минути може да окаже забележителен резултат върху мозъка и най-много върху способността за решаването на проблеми.
5 аргументи да си дремвате всеки ден
Получаването на съответен сън всяка вечер е от значително значение за здравето на всеки човек. Сънят е естествено циклично положение на...
Прочети повече
За кой е противопоказан сънят денем?

Въпреки изгодите си, следобедният сън не е за всеки. Например, когато някои хора спят денем, те имат проблеми със заспиването през нощта, което може да докара до бодърствуване.

Други се усещат ужасно след нескончаем нощен сън, само че в случай че подремнат за малко денем, по-късно се оплакват от замаяност и проблеми с концентрацията. 

Важно: Статията е с осведомителен темперамент и предоставената в нея информация не може да замести консултацията със експерт!

 

Още от ЛЮБОПИТНО:
Рейтинг: от. Гласували общо: консуматори
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР