Сънят играе ключова роля за нашето здраве. Един от по-малко

...
Сънят играе ключова роля за нашето здраве. Един от по-малко
Коментари Харесай

По-малко сън води до големи проблеми

Сънят играе основна роля за нашето здраве. Един от по-малко известните резултати на съня е по какъв начин той въздейства на имунната система, която е виновна за битката с инфекциите. Добрият, първокласен сън може да способства доста за поддържането на мощна имунна система. Лошият сън, въпреки това, може да бъде нездравословен за имунната система, което ви прави по-податливи на болести.

Изследванията демонстрират, че спането до пет часа или по-малко на нощ усилва риска от здравословни затруднения с 15 %. Важно е да се разбере връзката сред съня и имунната система. Когато сме будни, мозъкът и тялото ни употребяват специфични химически пратеници, известни като невротрансмитери, с цел да „ споделят “, изпращайки информация от нервната система към имунната система (и останалата част от тялото). Сънят оказва помощ да се попълнят " запасите от тези химикали ".

Когато човек има неприятно качество на съня или не получава задоволително сън, ще се създават по-малко невротрансмитерни молекули. Това значи, че доста телесни функционалности, в това число имунната система, няма да работят оптимално. Докато спим, телата ни създават повече бели кръвни кафези и цитокини, които работят като пратеници на имунната система и оказват помощ в битката с инфекциите и заболяванията.

Проучванията демонстрират, че неприятното качество на съня и по-кратката му дълготрайност могат да усилят възможностите ви да се разболеете от простуда или грип. От друга страна, добър нощен сън, до момента в който сте в действителност заболели, може да помогне за поддържането на здрава връзка сред имунната ви система и цикъла ви на сън. Сънят може да помогне на тялото ви да се възвърне по-бързо.

Източник: Zdrave.to
Източник: marica.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР