Санкционната политика на икономически блицкриг на Запада срещу Русия се

...
Санкционната политика на икономически блицкриг на Запада срещу Русия се
Коментари Харесай

Путин: Санкционната политика на икономически блицкриг на Запада срещу Русия се провали

Санкционната политика на стопански блицкриг на Запада против Русия се провали, съобщи президентът на Русия Владимир Путин на заседание по социално-икономическите въпроси.

" Очевидно е, че основният отрицателен фактор за стопанската система напоследък стана следващият санкционен напън на западните страни. Те смятаха, че бързо ще разклатят финансово-икономическата обстановка в нашата страна, ще предизвикат суматоха на пазарите, колапс на банковата система, огромен недостиг на артикули в магазините ", означи Путин.

" Но можем решително да кажем, че тази политика във връзка с Русия се провали. Стратегията на стопански блицкриг не съумя ", посочи президентът.

" Нещо повече, глобите не пожалиха и техните основатели. Имам поради растежа на инфлацията и безработицата, утежняването на икономическата динамичност в Съединени американски щати и страните от Европа, снижаването на виталния стандарт, на европейците, девалвацията на спестяванията им ", изясни Путин.

" Ситуацията в стопанската система на Русия се стабилизира, курсът на рублата се връща към равнищата от началото на февруари, възвръщат се запасите от артикули в комерсиалните вериги и равнището на търсене ", означи още президентът.

Путин уточни, че по данни от първото тримесечие позитивното салдо по настоящата сметка на платежния баланс е минало $58 млрд, " и това е исторически най-много ". В банковата система на страната се връща наличната непозната валута, порастват вложенията на жителите, означи Путин.

Инфлацията се стабилизира, съобщи още президентът, само че посочи, че към 8 април тя е 17,5% на годишна основа и държавното управление и Централната банка би трябвало да подхващат всички вероятни ограничения за поддръжка на жителите.

Москва би трябвало да форсира прехода към външнотърговски разплащания в рубли и националните валути на страните, които са надеждни настоятелен сътрудници, посочи президентът. Той означи, че рестриктивните мерки, въведени от неприятелските страни, са основали спънки пред съветския бизнес, затруднили са логистиката на експортните и импортни доставки, основали са трудности за заплащанията.

Руските управляващи би трябвало да поддържат вътрешното търсене, в това число като улеснят достъпа на бизнеса до заеми, означи Путин.

Централната банка към този момент пристъпи към намаляване на основната лихвена ставка, което в последна сметка ще поевтини заемите в стопанската система, изясни президентът.

Превод и редакция: Епицентър.БГ

Източник: epicenter.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР