Санкционираните от Съединените щати по закона Магнитски за корупция, сред

...
Санкционираните от Съединените щати по закона Магнитски за корупция, сред
Коментари Харесай

Санкционираните по закона "Магнитски" не са получавали средства от кохезионните фондове на ЕС

Санкционираните от Съединените щати по закона " Магнитски " за корупция, измежду които Делян Пеевски и Васил Божков, не са получавали средства от кохезионните фондове на Европейски Съюз - това заяви Аурелиу Сесилиу от Генералната дирекция за районна политика и благоустройство в Европейската комисия.

Той е началник на неин отдел за България, Хърватия и Словения и приказва пред комисията по бюджетен надзор на Европейския парламент.

" Веднага щом получихме листата със глобените от Съединените щати, поискахме българските управляващи неотложно да отговорят дали някой от тях е бенефициент от кохезионните фондове. Беше ни даден бърз отговор, че не е ", посочи Сесилиу.

Във връзка с това евродепутатката от Прогресивния алианс на социалистите и демократите Цветелина Пенкова съобщи пред " Хоризонт ":

„ Безпокои ме фактът, че на моменти ми се коства, че даже и в границите на европейските институции продължаваме да се опитаме да изместваме тематиката и да приказваме за обвързване на избрани олигарси, които се възползват от тези средства и за избрани персони. И сякаш се заобикаля главният проблем, че става въпрос за зависимости, директни обвързаности с държавни институции, с предходното държавно управление “.

Евродепутатът от партията на Зелените/Европейски свободен алианс Даниел Фройнд цитира думите на служебния министър председател Стефан Янев, че е заварил узаконен безпорядък и се обърна към представителите на Еврокомисията с думите:

„ Откъде идва тази разлика? Какво е това, което американците виждат, а на нас ни убягва? Това, което всички българи, проверяващи публицисти на място и неправителствени организации виждат, а Европейската комисия - не? “

29 случая се проверяват сега в структурни и аграрни фондове, заяви Франческо Алборе от дирекция " Разследвания - отдел селскостопански и структурни фондове " на ОЛАФ.

Председателката на комисията по бюджетен надзор Моника Холмайер предложи в България да бъдат изпратени евродепутати, които да ревизират случаите на място.
Източник: bnr.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР