Санкциите на САЩ срещу Китай целят да осуетят производството на

...
Коментари Харесай

Американски фирми за чип-оборудване пред загуби от санкциите


Санкциите на Съединени американски щати против Китай целят да осуетят производството на чипове по напреднали технологии   
(снимка: CC0 Public Domain)

Американските компании, които доставят съоръжение за произвеждане на чипове, се притесняват, че заради глобите, наложени на Пекин, съперници от други страни, които към момента не са подкрепили тези наказания, могат да заемат тяхното място. В отговор те бяха помолени от Белия дом да изчакат няколко месеца.

Министърът на търговията на Съединени американски щати Джина Раймондо съобщи на локалните компании, че може да им се наложи да изчакат към девет месеца, преди Вашингтон да убеди съюзническите страни да се причислят към глобите против китайската полупроводникова промишленост, съобщи The Register.

През седмицата стана ясно, че управляващите в Съединени американски щати към този момент договарят с японски, корейски и европейски сътрудници, убеждавайки ги да поддържат глобите против Китай. Но въведените от Вашингтон ограничаващи ограничения не устройват самите американски играчи, чието място, въпреки и за относително малко време, ще бъде заето от съперници от други страни.

По-конкретно, калифорнийската Lam Research, която създава съоръжение за произвеждане на силициеви пластини, съобщи, че заради антикитайските наказания компанията може да пропусне облаги в размер на Щатски долар 2,5 милиарда през 2023 година Друг производител от тази промишленост, Applied Materials, заяви на вложителите, че единствено през настоящото тримесечие може да загуби до $0,5 милиарда.
още по темата
В отговор американските управляващи обявиха, че към този момент работят по съглашение, съгласно което Холандия (където е ASML) и Япония (Canon и други компании) ще се причислят към антикитайските наказания. Преговорите по това съглашение могат да лишават от шест до девет месеца, сподели Раймондо на среща с производители.

Но договарянията може да продължат и по-дълго, съгласно пазарните анализатори. Американските съдружници ще би трябвало да наложат експортни наказания на личните си полупроводникови компании, а това е доста мъчително, защото промишлеността претърпява сложни времена.

В края на ноември в Холандия ще дойде американска делегация, водена от заместник-министъра на търговията Алън Естевес. Практиката демонстрира, че Вашингтон нормално съумява да откри безапелационни причини за наказания – това се удостоверява от случаите с уелския цех Newport Wafer Fab и възбраната на телекомуникационното съоръжение на Huawei във Англия.
Източник: technews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР