Санкциите на САЩ срещу Иран и техния ливански съюзник Хизбула

...
Санкциите на САЩ срещу Иран и техния ливански съюзник Хизбула
Коментари Харесай

САЩ скочиха: Хизбула ограбва Ливан

Санкциите на Съединени американски щати против Иран и техния ливански съдружник " Хизбула " работят . Това е уверил държавният секретар на Съединени американски щати Майк Помпео по време на посещаване в ливанската столица Бейрут, призовавайки Ливан да се опълчи на радикалната шиитска формация , която той упрекна в " престъпност, гнет и закани ", оповестява " Ройтерс ".

Ливанските политици, които са се срещнали с Помпео, в това число президентът Мишел Аун, ръководителят на Народното събрание Набих Бери и външният министър Гебран Базил - всички политически съдружници на " Хизбула " - са декларирали, че са му споделили, че групировката е част от ливанската политика .

Помпео, който е на обиколка в Близкия изток, с цел да събере поддръжка за по-твърдата линия на Вашингтон по отношение на Иран, цитира тирада на водача на " Хизбула " Хасан Насрала, произнесена по-рано този месец, в която той приканва поддръжниците на групировката да подаряват финансови средства, като съгласно Помпео това е доказателство, че натискът на Съединени американски щати работи .
 Англия не разрешава
Англия не разрешава " Хизбула ", афишира я за терористична формация

" Вече не можем да вършим разлика сред политическото и военното им крило "

" Нашият напън върху Иран е елементарен. Целта му е да прекъсне финансирането за терористите и той работи ", подчертал американският първи посланик, стоешком до Базил след срещата им. " Вярваме, че нашата работа към този момент лимитира дейностите на " Хизбула ", допълнил той.

Помпео е отбелязал, че Иран финансира " Хизбула " с повече от 700 млн. $ годишно .

Тежко въоръжената " Хизбула " разполага с огромна милиция, която взе участие във войната в Сирия дружно с държавното управление на президента Башар ал Асад, само че също по този начин има определени членове в Народното събрание и позиции в държавното управление на националното единение.
 Израел удари позиции на
Израел удари позиции на " Хизбула " в Сирия

Серия от ракети порази склад за оръжие в Дамаск

Влиянието на групировката върху ливанските държавни институции се усили през последната година. Заедно със съдружниците, които преглеждат нейния боеприпас като актив на Ливан, тя завоюва повече от 70 от 128-те места в Народното събрание на изборите през предходната година.

Групировката взе три от 30-те министерства в държавното управление, образувано от подкрепяния от Запада министър председател Саад ал Харири през януари, в това число министерството на опазването на здравето - за първи път тя управлява министерство със забележителен бюджет.

Помпео съобщи, че е споделил опасенията си за " външен и вътрешен напън върху държавното управление, в това число и от страна на някои от неговите членове, които не служат на самостоятелен преуспяващ Ливан ".
 Съединени американски щати зоват съдружниците за кръстоносен поход против Иран и „ Хизбула”
Съединени американски щати зоват съдружниците за кръстоносен поход против Иран и „ Хизбула ”

Съединени американски щати няма да разрешат на Иран да трансформира Сирия в идващия Ливан

Съединени американски щати ще продължат да употребяват " всички мирни средства ", с цел да задушават финансирането, което " подхранва терористичните интервенции на Хизбула и Иран ", сподели той, като уточни " контрабандата, незаконни мрежи и злоупотребите с държавни позиции ".

" Ливан е изправен пред избор: самоуверено да върви напред като самостоятелна и горда страна, или да разреши на тъмните упоритости на Иран и " Хизбула " да диктуват бъдещето ви ", настоял американският държавен секретар.

Ливанският президент Мишел Аун по-рано през днешния ден е споделил на Помпео, че " Хизбула " е ливанска партия с поддръжка от народа .

" Запазването на националното единение и гражданския мир е приоритет за нас ", изтъкнал Аун пред Помпео.

Председателят на Народното събрание Бери сподели по-рано в изказване, че е споделил на Помпео, че " съпротивата " на " Хизбула " против Израел е резултат от продължаващата окупация от страна на Израел на територия на Ливан.
 Съединени американски щати включиха „ Хизбула “ в черния лист на незаконните организации
Съединени американски щати включиха „ Хизбула “ в черния лист на незаконните организации

Още четири други организации...
Източник: news.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР