Сърбия проявява интерес към закупуването на употребявани многоцелеви изтребители Мираж

...
Сърбия проявява интерес към закупуването на употребявани многоцелеви изтребители Мираж
Коментари Харесай

Сърбия купува от Гърция употребявани изтребители Mirage

Сърбия демонстрира интерес към закупуването на използвани многоцелеви изтребители Мираж 2000-5, които Гърция скоро ще предложи за продажба , оповестяват гръцки медии. и възнамерява да усили броя на изтребителите до две ескадрили, като в същото време поръчва американски F-35.

Покупката на самолетите Мираж 2000-5 може да бъде естествена преходна фаза за Сърбия за подмяна на изтребителите МиГ-29 и щурмовите самолети " Орао ", до момента в който дойдат новите изтребители " Рафал ", в случай че договорът с Франция бъде подписан. Гърция ще продаде 108 самолета F-16, Mirage 2000 и F-4, в това число 18 самолета MIrage 2000-5 Mk 2 и 18 самолета Mirage 2000EG/BG, които бяха изтеглени от употреба през 2021 година

В листата на заинтригувани от гръцките изтребители Mirage е и Индия, която употребява сходни самолети и желае да усили техния брой. Франция също демонстрира интерес към самолетите, с цел да ги изпрати на украинската авиация. Според гръцкото издание " Еникос ", Сърбия има интерес към закупуването на Мираге 2000-5, а Индия към момента не е подала публично искане.

Президентът на Сърбия Александър Вучич съобщи, че се. Въпреки това, проблем може да бъде крайният период за предаване на самолетите, защото компанията има огромен брой поръчки и не е несъмнено дали Рафал ще бъдат доставени на Сърбия преди ресурсите на МиГ-29 да са изчерпани.

Купуването на гръцките самолети втора употреба би осигурило запаси за промяна на МиГ-29 и " Орао " и би било преходна фаза към новата техника, в случай че се подпише договорът за изтребители " Рафал ", заключава порталът.
 Вучич: Сърбия ще ускори съдействието в защитата с Франция
Вучич: Сърбия ще ускори съдействието в защитата с Франция

Сърбия ще отдели към 740 милиона евро за ново военно съоръжение през 2024 г

Щурмовият аероплан " Орао " е създаден взаимно от Югославия и Румъния през 70-те години на ХХ век за тактически задачи като въздушно поддържане на сухопътни войски и заличаване на наземни цели. Производството и създаването на самолета са резултат от съдействието сред югославската фабрика " SOKO " и румънската " Industria Aeronautică Română ", като първият полет се е състоял през 1974 година. Самолетът е двуместен, което разрешава съществуването на водач и навигатор или оператор на оръжия, и е направен от алуминиеви сплави, което го прави здрав и резистентен на бойни условия.

" Орао " е оборудван с разнообразни видове оръжия, в това число картечници, бомби и ракети, и може да носи както въздух-земя, по този начин и въздух-въздух ракети, което го прави многофункционален. Самолетът е задвижван от два турбореактивни мотора, които му обезпечават висока маневреност и скорост, достигаща до 1130 км/ч, което го прави подобаващ за бързи офанзиви и евакуиране от бойното поле.

" Орао " е употребен необятно в разнообразни военни спорове на Балканите, в това число по време на войните в някогашна Югославия. Въпреки че е планиран преди десетилетия, той продължава да бъде осъвременен с нови системи за навигация и оръжия, с цел да дава отговор на актуалните военни условия. 
 Вучич разгласи стратегия за превъоръжаване на Сърбия
Вучич разгласи стратегия за превъоръжаване на Сърбия

Белград залага на сръбски дронове, реактивни системи за залпов огън и изтребители
Източник: news.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР