Самовъстановяващо се стъкло, което може да избави екраните на мобилните

...
Самовъстановяващо се стъкло, което може да избави екраните на мобилните
Коментари Харесай

Японски учени създадоха самовъзстановяващо се стъкло


 Японски учени сътвориха самовъзстановяващо се стъкло

Самовъстановяващо се стъкло, което може да избави екраните на мобилните устройства от пукнатини е основала група от откриватели от Токийския университет. Подобни разработки не са оригиналност, само че досега ставаше дума най-вече за изчезващи драскоти от повърхността на материала.

Групата, водена от професор Токузо Аида, е основала вещество, наречено полиетерен тиуорей (polyether-thiourea). То има свойствата на стъкло и в това време е способно да възвръща структурата си даже при по-сериозни повреди. С други думи, в случай че парче от него се счупи на две и частите се долепят компактно, то след време те още веднъж ще станат едно цяло.

Трябва да се означи, че в началото учените са работели върху нов вид лепило, само че след това са открили, че са получили нещо друго - на процедура самолекуващо се стъкло.

Според мнения в интернет японската разработка може да окаже неоценимо въздействие върху мобилните устройства. Едно от техните слаби места са стъклените екрани. Полиетерните тиуореи биха могли да избавят потребителите от обвързваните с тях проблеми, възстановявайки повреди като пукнати драскотини.

Източник: pcworld.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР