Самонаети и работещи на свободна практика издават фактури за своите

...
Самонаети и работещи на свободна практика издават фактури за своите
Коментари Харесай

Самонаети издават е-фактури без БУЛСТАТ

Самонаети и работещи на свободна процедура издават фактури за своите клиенти без БУЛСТАТ или регистрация в Търговския указател.

Това е допустимо посредством разнообразни уеб сайтове в интернет пространството, които оферират тази услуга против минимална такса, сподели инспекция на


Изискванията към фактурата и нейното наличие са регламентирани в Закона за счетоводството, както и в Закона за налог върху добавената стойност (ЗДДС). Затова и всяко данъчно задължено лице е задължено да издава фактура за осъществена

доставка на стока или услуга

или при приемане на предплатено заплащане. Документът се издава минимум в два екземпляра - по един за всяка страна, а оригиналът се дава на клиента.

Част от наложителните реквизити на фактурата са данни за адресат като град, улица, обединен идентификационен код (ЕИК), материалноотговорно лице (МОЛ), банка, както и нейният BIC код.

Разбира се, показват се и данни за снабдител, название на предоставените артикули, количество, мярка, единична цена и последна стойност. Най-отдолу се показва

дължимата сума дружно с данъчната основа

и надлежно начисленото Данък добавена стойност към нея. Посочва се и методът на заплащане - в брой или с натрапен платеж по сметка.

При вписаните в указател БУЛСТАТ се записва ЕИК, до момента в който едноличните търговци се разпознават посредством обединен цивилен номер (ЕГН) и посредством ЕИК, избран по реда на Закона за Търговския указател.

Физическите лица, които нямат регистрация в Търговския указател, надлежно нямат ЕИК, могат да посочат единствено ЕГН. В случай че е нужен ЕИК, а фрийлансърът не желае да се записва в Търговския указател, то той още веднъж може да издаде документа, само че онлайн.

Процедурата става бързо - първо се попълня имейл, желан от нас език за връзка, както и дали поръчката е изпълнена, или се стартира работа по нея. Въз основа на информацията

уеб сайтът изпраща фактура на възложителя

След като той заплати, парите се изпращат на фрийлансъра. Друго улеснение е, че можем да проверим какъв данък изискуем, както и каква такса ще заплатим.

Ако фрийланс договорът ни е на стойност 200 лева, то дължимата от нас такса е 8.91 лева, надлежно ще приберем малко над 191 лева В уеб страницата се показват и спомагателни такси като такива за паричен превод, за изпращане на документи по пощата и пр.
Източник: blitz.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР