Самолетът – носител “Ийв с прикачения към него кораб “Юнити

...
Самолетът – носител “Ийв с прикачения към него кораб “Юнити
Коментари Харесай

УСПЕХ: Ричард Брансън излетя в космоса! Безпроблемна мисия за кораба Юнити!

Самолетът – притежател “Ийв ” с прикачения към него транспортен съд “Юнити ” излетя от пистата на космодрума Спейспорт Америка в Ню Мексико, Съединени американски щати, в към 17:30 ч. българско време. Час по-късно “Юнити ” беше освободен от “Ийв ” и стартира независимо довеждане до космоса, като ракетният му мотор работеше в продължение на минута. 

Това беше първият полет на кораба с повсеместен екипаж от шестима – двама водачи и четирима пасажери. Досега “Юнити ” е бил изстрелван с по двама или трима души. В хода на днешната задача ръководещите кораба водачи бяха Дейв Маккей и Майкъл Масучи. Освен Брансън, в туристическата кабина на “Юнити ” пътуваха Бет Мозес, Колин Бенет и Сириша Бандла (всичките работещи в компанията на бизнесмена Върджин Галактик).

За Брансън, Бенет и Бандла това бе дебютна галактическа задача, като те се трансфораха надлежно в 581-вия, 582-рия и 583-тия астронавт (пълен лист на този линк). Маккей и Масучи са управлявали “Юнити ” и при предходни излитания, а през февруари 2019 година Моузес стана първата жена-астронавт, летяла в космоса на комерсиален транспортен съд. 

Ричард Брансън се видя с Илон Мъск преди галактическия си полет. Photo credit: Virgin Galactic

Историческото изстрелване бе посрещнато с аплодисменти от редица известни персони и работещи в галактически организации и компании. Нещо повече – преди старта Брансън се срещна не с какъв да е различен, а със самия Илон Мъск. Стана ясно, че Мъск е закупил билет за предстоящ полет на борда на “Юнити ”. Това е превъзходен мотив за изстудяване на пристрастеностите на фона на от време на време загрубяващата галактическа конкуренция. 

Но Брансън няма търкания с Мъск, а с един различен бизнесмен – Джеф Безос, създателя на Блу Ориджин. След 15 сполучливи безпилотни полета на “Ню Шепърд ”, Безос се надяваше на 20-ти юли да се трансформира в първия предприемач, летял в космоса със личен транспортен съд. Датата беше оповестена няколко седмици авансово – ход, който не бе добре премислен. Почти незабавно Брансън съобщи желание да изпревари Безос. 

Босът на Блу Ориджин има още един финален коз, с който да нападна Брансън, въпреки че на фона на огромната реклама за Върджин през днешния ден, занапред ще стане ясно до каква степен тази карта е мощна. В хода на днешното политане “Юнити ” доближи до височина от 85 километра. Това е над 80-километровата граница, приета от американските Военновъздушни сили и НАСА за началото на галактическото пространство – само че под условната 100-километрова граница, наричана “Линия на Карман ” и одобрявана от доста страни.  Проблемът е, че 80-километровата (което в Съединени американски щати се равнява почти на 50 мили) и 100-километровата граница са просто комфортни кръгли цифри, а не са научно обосновани. Както припомня журналистът Джъстин Дейвънпорт, самият Теодор декор Карман е изчислявал границата за начало на галактическото пространство да е 83 километра. 

Но целият този спор “откъде стартира космосът ” е неправилен и най-лошото – отвлича вниманието от същинския теоретичен проблем. И той е, че височините сред 30 и 140 километра (т.е. които са недостъпни за височинни балони и са неуместни за галактическите спътници) не са добре изучени. Алън Стърн, ръководителят на задачата “Ню Хърайзънс ” (която през 2015 година посети планетата Плутон), назовава тази област към Земята с термина “игноросфера ”. Ние съвсем не я познаваме. 

Ето за какво са толкоз важни суборбиталните полети – освен от гледната точка на галактическия туризъм и бъдещата комерсиализация на галактическото пространство, само че и от изследователска. Прочие, през днешния ден “Юнити ” транспорти в космоса опит на НАСА против възнаграждение. Опитът включва проучване на въздействието на галактическите условия върху растението Arabidopsis thaliana. 

Честито на Ричард Брансън. Първият от двата най-очаквани пилотирани старта през този месец е към този момент в историята. На ход е Безос – чакаме с неспокойствие 20-ти юли! 

Видеозапис от днешната задача: Youtube връзка

 

Източник: cosmos.1.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР