Само за седмица 10 души са починали във Варна след

...
Само за седмица 10 души са починали във Варна след
Коментари Харесай

,,Бърз убиец“ уби 10 души във Варна само за 1 седмица. Ужасът се разпространява

Само за седмица 10 души са умряли във Варна след приложимост на хероин, към който е бил прибавен многократно по-мощният синтетичен фентанил. Данните са неофициални и бяха обявени за „ Дневник “ от два самостоятелни центъра за лекуване на зависимости – „ Само през днешния ден “ и „ Промяната е живот “. През предходната седмица в града бяха арестувани и две дами, разпространяващи още по-силен и гибелен аналог на фентанила – алфа-метилфентанил.
Фентанилът е болкоуспокояващо вещество, синтезирано въз основата на морфина. Неговият аналог – алфа-метилфентанил, който се приема на мрачно посредством поемане през носа и провокира мощни халюцинации, е пет хиляди пъти по-мощен от метадона да вземем за пример. По тази причина свръхдозирането му също е прекомерно постоянно. Двете вещества преди няколко години хвърлиха в суматоха Северна Америка, а няколко десетки души умряха в съня си след използването им в средиземноморските курорти на Испания. Сега фентанилът и алфа-метилфентанилът към този момент са проблем и в България.
Какво (не) се знае за случаите
Информацията за десетте смъртни случая през миналата седмица във Варна не беше нито доказана, нито отречена от регионалната дирекция на полицията в града. От отговори на изпратени въпроси на „ Дневник “ в понеделник (17 юли) се разбра единствено, че сигнали за появяването на фентанил на наркопазара във Варна има от преди към два месеца и че полицията не разполага с данни за броя на умрелите от свръхдоза. Засега няма данни какъв брой от случаите са докладвани в полицията, къде и по какъв начин е настъпила гибелта и чака ли се информация от осъществени аутопсии.
От полицията посъветваха въпросите по тематиката да бъдат отправени към клиниката по токсикология във варненската Военноморска болница. Проверка на „ Дневник “ сподели обаче, че там статистика има единствено за предходната година, и то само за жертвите на хероин, умряли в самата болница. По-голямата част от другите нямат шанса да стигнат до там, споделиха осведомени с казуса. Така единственият източник на информация за броя на жертвите на фентанила сега остава общността на наркозависимите, с която поддържат контакт двата центъра за лекуване на зависимости във Варна.
„ Смъртните случаи от предозиране на хероин, най-вероятно подправен с фентанил, в лечебните заведения са малко, тъй като в смъртния акт в никакъв случай не написа „ умрял от свръхдоза “, споделя Филип Димов, началник на центъра „ Промяната е живот “. Там е маркирано „ цироза “, „ сърдечен арест “ или нещо друго, което фактически е породено от наркотична интоксикация. По тази причина правенето на действителна картина за това, което се случва сега у нас, е доста мъчно “, изяснява той.
Смъртта на толкоз доста хора за толкоз малко време във Варна към този момент приказва за проблем, твърди и Павел Павлов, шеф на център „ Само през днешния ден “. Според него става въпрос за вълна, която занапред би трябвало да бъде овладявана.
А Димов цитира хора, ползващи услугите на центъра работа със зависимости, който от години твърдели, че хероинът във Варна е с доста ниско качество. Това евентуално е станало причина за прибавянето на фентанил, с цел да се усъвършенства качеството му. „ Имал съм случай, в който опиатно подвластен пристигна в центъра, с цел да изиска да го приемем за месец-два, до момента в който качеството на хероина се усъвършенства, споделя той. В противоположен случай беше заставен да приема доста по-високи дози, което прави и риска от летален излаз доста по-висок. “
Според експерти от клиниката по токсикология във варненската Военноморска болница минимално количество фентанил или алфа-метилфентанил, добавено към хероина, може да провокира гибел единствено в границите на няколко минути, защото блокира центъра на дишането в мозъка. Смесването на двете наркотични субстанции прави нормалната самостоятелна доза на подвластните няколко десетки и даже стотици пъти по-силна от нормално и в последна сметка смъртоносна.
Какво се знае за разпространяването на фентанил във Варна
В отговор на отправени въпроси от регионалната дирекция на полицията във Варна споделиха, че появяването на двете субстанции на пазара на опиати в България била относително ново събитие и затова не разполагали с данни дали тяхното разпространяване в страната потегля точно от Варна.
„ По данни на Американската организация за битка с опиатите от близо 5 години с фентанил са безусловно залети Съединени американски щати, Канада и огромна част от европейските страни. Сега очевидно той навлиза и в България, споделя проф. доктор Снежана Златева, която управлява клиниката по токсикология във варненската Военноморска болница.
„ Той е доста по-евтин, защото е синтетичен. Фентанилът работи на опиатните рецептори като хероина, само че с доста по-висок риск от предозиране. Смъртта при използването му настава, защото наркозависимите не знаят какво количество от него вземат, подправен с хероина “, добави Златева.
Най-често фентанилът се влага в смеси, в които има и стимуланти – така наречен кристали или „ празненство дрога “. Добавката е в извънредно минимални количества – няколко прашинки, които са задоволителни за постигането на търсения резултат, обясниха от Военноморската болница във Варна.
В случаите на интоксикация с фентанил се ползва налоксон – сполучлив антидот, който се употребява и при приемане на свръхдоза хероин. Действието му се дължи на блокирането на опиоидните рецептори. Много постоянно обаче гибелта от задушаване настава толкоз бързо, че няма време за реакция, сподели още Снежана Златева.
Статистически данни на отделението по токсикология варненската Военноморска болница сочат, че след приемане на свръхдоза хероин през предходната година там са постъпили 68 души и още 54 други с тежки интоксикации вследствие корист с други наркотични вещество. През 2019-2020 година е бил маркиран лек спад в използването на хероин, само че в този момент потреблението още веднъж тръгнала нагоре, а с това и случаите на предозиране.
Какъв е размерът на използването на фентанил у нас сега не може да се каже, защото, както в полицейската, по този начин и в здравната статистики, попадат единствено случаите на пациенти, приели свръхдоза.
В редица западноевропейски страни, с цел да се получи действителна картина за размерите на приложимост на даден опиат, се вършат разбори на водни проби от градските канализации, сподели още Снежана Златева. В други случаи се събират спринцовки, изхвърлени с битовата боклук. У нас не се ползва нито една от двете практики.
„ Дневник “ изпрати въпроси и до общинския пресцентър във Варна за информацията, с която той разполага, за разпространяването на фентанил във Варна. Отговорите трябваше да потвърдят и броят на смъртните случаи във Варна за последните два месеца, породени от приемането на свръхдоза хероин или друго наркотично вещество. Последният от изпратените въпроси беше за дейностите, които е подхванала дирекция „ Превенции “ в община Варна по отношение на информацията за повишено разпространяване на фентанил в града и увеличаващите се смъртни случаи, свързани с това. До приключването на работата по този текст отговори не бяха получени.
„ Руска рулетка
Според Сирма Георгиева, психотерапевт в областта на зависимостите, хероиново подвластните хора живеят по към 20-30 години, през които използват опиати. Те добре познават реакциите на организма си, знаят по какъв начин да поддържат положението си по този начин, че да могат да работят и да извършват ежедневните си задължения. Но примесът на фентанил в хероина прави приемането на „ коктейла “ игра на съветска
рулетка.
„ Преди 20 години, когато в България се продаваше главно хероин, кокаин и трева, от свръхдоза хероин умираха най-вече хора, поискали да се самоубият, новаци в използването на твърди опиати или такива, които прекосяваха от пушене на хероин към венозната му приложимост, споделя Георгиева. В момента наркозависимите умират от отравяне с фентинил, а не от свръхдоза. “
В понеделник (17 юли), от Апелативния съд във Варна оповестиха, че са удостоверили оставането в ареста на двете дами, хванати, до момента в който продават опиати, в края на предходната седмица. Те бяха засечени директно след договорка с наркотични субстанции в региона на едно от огромните учебни заведения в града. От жилищата на двете бяха открити и конфискувани към 200 г хероин и 1000 мл метадон.

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР