Само за последните пет години топенето на ледовете на Антарктида

...
Само за последните пет години топенето на ледовете на Антарктида
Коментари Харесай

За последните пет години топенето на ледовете на Антарктида се е увеличило тройно

Само за последните пет години топенето на ледовете на Антарктида се е нараснало тройно. Това е довело и до повишаване на равнището на международния океан с 3 милиметра. Това демонстрират данните от проучване на НАСА и Европейската галактическа организация за климатичните промени. Темпът на топенето на ледовете е най-бързият за последните 25 години.

До тези заключения са стигнали 80 учени от 42 интернационалните организации. Те са обработвали данните от 24 спътника, които наблюдават топенето на ледовете на Антарктида от 1992 година Оттогава до 2017 година равнището на международния океан се е покачило със 7.6 милиметра.

Най-голямата ледена шапка на Земята губи приблизително по 219 милиарда тона лед годишно от 2012 година до 2017 година За съпоставяне, преди десетилетие разтопилият се лед е малко над 70 милиарда тона на година. От 1992 до 1997 година пък Антарктида е изгубила 49 милиарда тона лед годишно. Общо разтопеният лед от 1992 до 2017 година е 3 трилиона тона.

 За последните пет години топенето на ледовете на Антарктида се е нараснало тройно
© NASA.gov

От НАСА прецизират, че на Антарктида има толкоз лед, че при цялостното му разтопяване нивото на международния океан ще се надигне с 58 метра.
Източник: dnevnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР