Само за първите 5 месеца на 2022 г. по сметките

...
Само за първите 5 месеца на 2022 г. по сметките
Коментари Харесай

ВМЗ-Сопот към Нинова: Приходите ни са рекордни, подписаните договори също

Само за първите 5 месеца на 2022 година по сметките на „ Вазовски машиностроителни фабрики “ ЕАД са постъпили над 150 млн. лева доходи, а подписаните контракти надвишават половин милиард лв.. Това се показва в позиция на Съвета на шефовете на сдружението. Поводът за нея е конференцията на вицепремиера Корнелия Нинова от предишния петък (3 юни), когато тя разгласи, че сменя управлението на „ ВМЗ “ поради неприятни финансови резултати.

В обществената ѝ позиция бяха изказани редица погрешни изказвания, които сме длъжни да опровергаем, показват от най-големия държавен оръжеен цех.

Според тях са казани най-малко 3 лъжи, които обстоятелствата оборват.

Първото погрешно изказване е, че „ ВМЗ “ е приключило 2021 година с облага от 3 млн. лв., а сегашният ръб, за 3 месеца е довел сдружението до загуба от 1 млн. лева

„ Фактите са следните – „ ВМЗ “ е приключило 2021 година с облага не от над 3 млн., както твърди вицепремиера Нинова, а от малко над 1 млн. лева

Да бъде избегната загубата през тази доста тежка за бизнеса година е станало допустимо и с помощта на работата на същия съвет на Директорите, който е управлявал предприятието през последните два месеца на 2021. Тези данни са обществени и елементарно проверими “, показват от завода.

Те допълват, че за първите месеци на 2022 година са подписани нови контракти за над половин милиард лв.. Само от задатъците по тях са разплатени остарели отговорности на „ ВМЗ “ за над 30 млн. лева, които предишни управления са отлагали. Към днешна дата Дружеството няма просрочени отговорности, а по сметките му има задоволително средства за застраховане на активността и осъществяване на по този начин нужната стратегия за рационализация. Плащанията до края на годината ще бъдат в пъти повече.

„ Всичко това е известно на Държавната консолидационна компания /собственик на ВМЗ/ и буди неразбиране за какво са дали неверна информация на управлението на икономическото министерство.

На конференцията си Нинова разгласи, че макар неколкократните писма, които управлението на „ Държавната консолидационна компания” изпраща до „ ВМЗ “, управлението отхвърля да заплати дял за 2021 година, както е решил Министерски съвет „ Това изрично не дава отговор на истината. Ако това е измежду претекстовете на вицепремиера, то тя следва да освободи съвета на шефовете на ДКК, а друг на ВМЗ “, разясняват от оръжейния цех. Те показват, че още на 20 април 2022 година Годишния финансов доклад на „ ВМЗ “ е изпратен за утвърждение на ДКК. От тогава до този миг мнение не е обещано, което блокира и изплащането на дивидента към държавния бюджет, защото по закон Принципалът (в лицето на ДКК) дава глобата за това.

Икономическият вицепремиер е в неточност и, че „ управлението на ВМЗ-Сопот, зад тила на принципала - ДКК, и моя - като министър и принципал, афишира продажба на обособени елементи, представляващи благосъстоятелност на ВМЗ. “ От „ ВМЗ “ коментират, че в действителност в решението да се продават тези обособени елементи по-голяма роля има вицепремиерът Нинова, в сравнение с сегашният Съвет на шефовете на „ ВМЗ “, защото това решение е взето от Народното събрание през 2019 година В този интервал Корнелия Нинова е била депутат и най-вероятно от справките на Народното събрание може да се наблюдава по какъв начин и дали е гласувала за това решение. Нещо повече, за осъществяването на това решение е натоварена Агенция за обществените предприятия и надзор, а не управлението на „ ВМЗ “. „ Никога актуалният Съвет на шефовете освен не е вземал сходни решения, само че и даже не е разглеждал сходни въпроси “, безапелационни са от сдружението.

Съветът на шефовете показва съжалението си, че вицепремиерът Нинова е заблудена и въвлечена в сходна конспирация, като е доста надалеч от същинските обстоятелства и действителното положение на сдружението. Бордът акцентират, че са хора с дълготраен опит, които няма да позволен да бъдат дискредитирани по сходен метод, поради кадровата политика на настоящето управление на ДКК.

Те показват и паника, че в миг, в който са предоставени рекорден по размер контракти на държавния цех се подхващат дейности, които могат да блокират активността му и да застрашат бъдещето на едно структуроопределящо дружество с хиляди заети служащи. „ Ще създадем всичко по силите си да защитим името си и бъдещето на „ ВМЗ “, тъй като най-важни са работещите в него “, акцентират от Съвета на шефовете.
Източник: trafficnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР