Ива Деливерска е една от най-талантливите пловдивски лекоатлети. Едва на

...
Ива Деливерска е една от най-талантливите пловдивски лекоатлети. Едва на
Коментари Харесай

Младият пловдивски талант в леката атлетика Ива Деливерска: Целите ми са високи

Ива Деливерска е една от най-талантливите пловдивски лекоатлети. Едва на 15 години Ива, която се състезава в дисциплината 60 м. с трудности, към този момент може да се похвали с трофеи от републиканските шампионати до 18, 20 години и за дами. Състезателката на СКЛА Енерджи (Пловдив) с треньор Любомира Бръмбарова обаче се цели доста по-високо и желае да печели медали от огромните шампионати. Тя се пуска и в дисциплината 400 м. с трудности, където е другата съществена цел да пробие. Ето какво съобщи Ива Деливерска и нейната треньорка Любомира Бръмбарова в изявление пред TrafficNews .
Прочетете още
- Какви бяха твоите стъпки в спорта?

- Първо започнах да се занимавам със спортна гимнастика и 5 години се занимавах с този спорт. Един ден майка ми ме докара на стадиона и се срещнах с моята треньорка. Така започнах да упражнявам и да се занимавам с лека атлетика. Успехите пристигнаха след първата ми година. Успях да се приготвя добре и станах и републикански първенец.

- Имаш ли любимки в леката атлетика?  

- Сидни Маклъхкин на 400 м. ми е кумир. Тя е много издръжлива и тренира доста старателно. Успява да чупи върхове и ми харесва самото и тичане. 

- Как виждаш конкуренцията в България? 

- За страдание не виждам конкуренция в България на този стадий и по тази причина се надявам да имам повече конкуренция и да вземам участие на повече шампионати в чужбина. 



- Стана републиканска шампионка за дами, а си едвам на 15 години.

- Бях много готова и го чакахме с моята треньорка след купите до 18 и 20 години. 

- Какво ти следва през тази година и има ли друга дисциплинираност, в която се състезаваш? 

- Зимният сезон свърши и в този момент стартира летния. Предстоят ни значими надпревари и гоним нормативи за Европейско състезание до 18 години в Банска Бистрица и Световно до 20 години в Перу. Надявам се да вземам участие и да покрия нормативите. Втората ми дисциплинираност е 400 м. с трудности и се сготвям за нея. 

- Предполагам си мечтаеш да участваш на Олимпиада?

- Един огромен играч мечтае за Олимпиада и това ми е огромна фантазията. Надявам се да съумея да я реализира. 

- Какво ще си пожелаеш?

- Да бъда здрава, да не преставам подготовката по същия метод и да вземам участие на огромни надпревари. 



Треньорката на Ива - Любомира Бръмбарова съобщи, че тя сама идва при нея

В случая с Ива аз не я открих, а тя сама си пристигна. Късметът я докара при мен. Аз я видях още в самото начало, че има съществени качества, макар че беше дребничка. Видях какъв брой е извънредна, пъргава и какъв огромен капацитет има. Един гений би трябвало да бъде открит и да се опази от травми. Това е най-важното, а по-късно започваме да го построяваме. 

Целите пред Ива

Аз постоянно и слагам доста огромни цели. Не непременно и в този момент, само че в вероятност гоним високи цели. Надявам се главно в мъже и дами да покаже изцяло качествата си. Физическите натоварвания са съгласно възрастта и физическото и положение. 

За леката атлетика в Пловдив и потребността от атлетически стадион

Ние се стремим по към централизирана подготовка и не използваме постоянно стадион " Пловдив " за нас особено не е проблем. Факт е обаче, че материалната база е извънредно оскъдна и незадоволителна. Много се надяваме лекоатлетическия стадион да стане факт. Това ще е доста хубаво за атлетиката и това е извънредно належащо да се случи. Пловдив е вторият по величина град, а ние нямаме база. Има страхотни стадиончета с писти по дребните градове, само че действително там няма кой да ги употребява. Големите градове са извънредно ощетени. Повече се вършат чисто футболни игрища и не се мисли за леката атлетика. 

Какви са компликациите пред лекоатлетически клуб в България 

Успяваме със лични средства и се самофинансираме. Имаме малко финансиране в последните месеци от министерството, само че то е незначително, с цел да подсигурим изцяло лагерите, които ни трябват, с цел да гоним тези резултати. Ние сме си сложили високи цели, а те стават с централизирана подготовка и качествено възобновяване. Разчитаме главно на самофинансираме. 

Източник: trafficnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР