Само за няколко минути и без особени дебати парламентът намали

...
Само за няколко минути и без особени дебати парламентът намали
Коментари Харесай

Защо 9% ДДС скара Гечев и Симеонов

Само за няколко минути и без особени диспути Народното събрание понижи налога върху добавената стойност от 20 на 9% за вино, бира, туроператори, екскурзиите със инцидентен транспорт, фитнеси и басейни. Периодът, в който ще се дължи по-ниската ставка, ще е от 1 август 2020 до 31 декември 2021 година

Промените в Закона за ДДС бяха написани посредством приемането на второ четене на промени в Закона за локалните налози и такси.

Предложението бе подкрепено единомислещо от всички парламентарни групи като се изключи " Българска социалистическа партия за България ", чиито депутати се разцепиха при гласуването. Tака поправката беше призната с гласовете на ГЕРБ, " Обединени патриоти ", " Воля " и един самостоятелен.

Според вносителя водача на НФСБ Валери Симеонов, по този начин ще се подкрепи главно туристическият отрасъл, който е най-силно обиден от рецесията.  Симеонов разяснява, че това е последният, заключителен стадий от ограничения, ориентирани към туристическия бизнес, който беше най-силно ударен поради пандемията. Той означи, че резултатът от понижаване на налога за ресторантьорските услуги към този момент е налице.

Румен Гечев от " Българска социалистическа партия за България " прикани ГЕРБ да не трансформират решението си от преди един месец и още веднъж да отхвърлят това екзотично предложение.

Основен критик на намаляването на Данък добавена стойност бе точно икономистът от Българска социалистическа партия Гечев, който сподели, че ръководещите подтикват хората, останали без работа, да пият вино и бира. Според него на тях няма да им се желае да вървят да плуват в басейни, а да се удавят. Гечев означи, че на никое място в Европейски Съюз няма диференцирана ставка на Данък добавена стойност за алкохол и предизвести, че Брюксел ще реагира и ще бъдем осъдени. " Намалете и водката, и тя върви през лятото ", сподели още той.

" Уважаеми господин Гечев, за мен постоянно сте бил един брилянтен образец на операция ", отговори Симеонов. " Унизително е да сваляте тази мярка до някакво битово-кръчмарско равнище ", разяснява той. Не ставало въпрос за давене на тъга с алкохол, бира и вино, а за подкрепяне на най-засегнатите сектори, разясни Симеонов и уточни, че алкохолът, т.е. концентратите, няма по какъв начин да бъдат с понижена ставка.

 
Източник: standartnews.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР