Само за два месеца спортният свят заговори за най-новата мегазвезда

...
Само за два месеца спортният свят заговори за най-новата мегазвезда
Коментари Харесай

Плуването има своята нова мегазвезда

Само за два месеца спортният свят заприказва за най-новата мегазвезда в плуването. Румънецът Давид Попович покори международния и европейския връх в кроула и усъвършенства считания за недостижим международен връх на 100 м свободен жанр. И това го издигна до ранга на легендите в плуването, въпреки да е едвам на 17 година

Давид е роден в Букурещ на 15 септември 2004 година, а в басейна влиза непредпазливо – когато е единствено на 4 година го записват на плуване, тъй като има деформации в гръбначния дирек. Така стартира тренировки при Богдан Строе и Богдан Манеа в Националния състезателен комплекс " Лиа Манолиу ". Не след дълго с него стартира да се занимава треньорката Дойна Потолеа, под чието управление усъвършенства техниката си.

10-годишен Давид печели първата си купа в Румъния, по това време стартира и да работи и с сегашния си треньор Адриан Радулеску.  “Поставих първия си народен връх, когато бях на 10. Оттогава

 

се пристрастих към чувството да съм на най-високото място

 

на почетния подиум ", споделя Попович.

След поредност от нови върхове в своята възрастова група, през 2019 година на Европейския юношески олимпийски фестивал в Баку той печели купата на 100 м св. стил с народен връх за 15-, 16-, 17- и 18-годишни, както и сребърни отличия на 50 и 200 м.

През 2020 година, когато е едвам на 16, Давид става шампион на Румъния в старшата възраст на 100 и 200 м кроул и на 200 м съчетано плуване, а на Евро 2021 за мъже в Будапеща покри олимпийския норматив за кралската дисциплинираност – 100 м св. жанр.

Само две седмици преди игрите в Токио 2020, на европейското за юноши в Рим, той завоюва купата на 100 м с нов международен връх за юноши (47.30 сек.). Няколко дни по-късно стана пръв и на 200 м св. жанр, победи и на 50 м кроул.

На игрите в Токио предишното лято Давид бе най-младият румънски олимпиец и влезе във финала на 100 м св. жанр, където остана 7-и. Но с достижението си от 47.88 сек., подсказа какво може да се чака от него.

И фурорът не закъсня. През този юни, единствено на 17 и при дебюта си на международно за мъже, Давид стана

 

международен първенец на 100 и 200 м,

 

като на по-дългата отдалеченост е вторият най-млад победител след американеца Тим Шоу от 1975-а в Кали (Колумбия). Давид е и първият румънски плувец повторен международен първенец и по тази причина президентът на Румъния Клаус Йоханис го награди с Ордена на Звездата, а неговия треньор Адриан Радулеску – с Ордена за заслуги.

А шоуто " Попович " продължи и на Евро 2022 в Рим, където 17-годишният румънец още веднъж смая света. Той усъвършенства международния връх на кралските 100 м с време 46.86 сек. Това е с 5 стотни по-бързо от считаното за недостижимо плуване на бразилеца Сезар Сиело Фильо (46.91) на международното – още веднъж в Рим, само че през 2009 година

В интервала 2008 – 2009 се плуваше със специални полиуретанови костюми, намаляващи до най-малко съпротивлението, и по тази причина върхът на Фильо изглеждаше в сигурност (технологичните бански бяха неразрешени от FINA от 1 януари 2010-а).

Но не и за новия крал Попович, който към този момент е единственият мъж, плувал два пъти под 47 сек., защото в полуфинала реализира 46.98... При това Давид стана и най-младият международен рекордьор при мъжете след легендата Майкъл Фелпс, който през 2003-та усъвършенства достижение №1 на 200 м съчетано, също преди да навърши 18.
Източник: segabg.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР