Само с електронен подпис ще работи новата е-система за контрол

...
Само с електронен подпис ще работи новата е-система за контрол
Коментари Харесай

Документацията за ТЕЛК тръгва по електронен път

Само с електронен автограф ще работи новата е-система за надзор на ТЕЛК. От " Информационно обслужване " обясниха, че цената на пакета за подписа за 3 години ще е към 22 лв..

Новата система за надзор на здравната експертиза започва на следващия ден - четвъртък, 15 октомври.

Личните лекари са длъжни да издават посоки за освидетелстване и преосвидетелстване от ТЕЛК през системата. В нея ще се качват всички медицински документи свързани с явяването пред ТЕЛК.

" Дава опция за одитна диря за всяко едно решение, за всяко едно деяние на всеки един консуматор - било то пациент или вътрешен консуматор в областта на опазването на здравето или друга държавна конструкция ", изясни Ивайло Филипов от " Информационно обслужване ".

Освен това посредством системата ще се спести време за обработка на документите.

Всеки, който има електронен автограф ще може да влезе в системата от на следващия ден.

" Няма по какъв начин толкоз сензитивна информация, толкоз значима информация, която имаме упоритости да се обвърже с досието, което е в НЗОК да остане под риск, тъй като някой може да злоупотреби с нея ", сподели зам.-министърът на опазването на здравето, Жени Начева.

По думите й, в случай че човек няма електронен автограф може да упълномощи негов непосредствен с електронен автограф да подава документите вместо него.

През системата може да се попълни и изпрати заявки за освидетелстване и преосвидетелстване от ТЕЛК без да се постанова разходка до Регионалната картотека за здравната експертиза.

Онлайн може да се прикачват документи от проучвания и прегледи, нужни на ТЕЛК или ЛКК.

Системата изпраща известия за датата на явяване или разглеждане на документите за ТЕЛК.

Има опция и за изпращане на решението по електронен път.

Пак през системата може да се изпрати заявление за обжалване пред НЕЛК. Обсъжда се опцията за вход в Информационната система за надзор на здравната експертиза да се употребява ПИК на Национална агенция за приходите или Национален осигурителен институт.

За задачата би трябвало да бъдат подписани контракти с двете институции. В случай, че тази опция стане факт потребителите няма да могат да подават документи електронно, само че ще могат да проследят пътя на хартиените и да получават вести.

От " Информационно обслужване " дадоха обещание да обезпечат опция на персоналните лекари да интегрират системата към софтуера, с който работят.

От на следващия ден обмяната на документи, свързани с ТЕЛК през електронната система е наложителна за всички институции.

За създаване на система за надзор на ТЕЛК се заприказва през 2018-а година. Решение за построяването й беше взето през предходната година.
Източник: standartnews.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР