Само с 6,1% ще бъде увеличението на пенсиите, ако няма

...
Само с 6,1% ще бъде увеличението на пенсиите, ако няма
Коментари Харесай

Експерт разплака хиляди пенсионери: Вие ще бъдете най-разочаровани! Обещанията се провалят

Само с 6,1% ще бъде нарастването на пенсиите, в случай че няма актуализация на бюджета.

„Ако няма актуализация, това ще значи отчаяние за пенсионерите. Очакваха едно, а ще получат друго, тъй като тези 6% нарастване в действителност са въз основата на инфлация и застрахователен приход от предходната година, такава е формулата. Картината в този момент е радикално друга. Всеки, който реши да не поддържа изменението на бюджета, би трябвало да знае, че това ще бъде разнасяно с години по-късно, че е бил повода по време на инфлационен пик да не бъде обезпечена отбрана на хората“, разяснява някогашният обществен министър Иван Нейков в „България сутрин“.

Той добави, че приказките са едно, само че при гласуването в зала ще се поддържа това изменение, тъй като това е рационалното нещо. По думите му няма страна в света, която да е преборила инфлацията посредством задържането на приходите на хората. Бившият обществен министър разясни, че няма да има политическа воля и сериозна икономическа логичност поддръжката да бъде отказана.

„Пенсионерите ще бъдат най-разочаровани, тъй като в границите на шест месеца два пъти ще им обещаваме неща, които по-късно няма да станат. Няма значение ще има ли избори. Който и да пристигна, ще направи това, което в този момент се предлага в актуализацията на бюджета. Принципно това би трябвало да бъде направено. Трябва да бъдат решени проблемите на най-уязвимите групи. Трябва да се решат проблеми със законодателството, обвързвано с Плана за възстановяване“, акцентира Нейков пред Bulgaria ON AIR.

Според него един от греховете на това държавно управление е, че загуби време да направи тези промени, които би трябвало да се създадат. Той посочи, че няма банкрут на страната.

„Социалната политика безмълвно се приема и се утвърждава това, което се прави. В България обществената политика подвига и смъква държавни управления. Виждаме, че пикът на най-голямата инфлация към този момент е преодолян. Нямаме разноски за отопление, нямаме увеличени разноски на семействата за електрическа енергия, стартира спадът на цените на храните заради летния сезон. В идващите 4-5 месеца ново повишаване на инфлацията не се чака. Проблемът е зимата. Увеличаването на пенсиите в този момент и през октомври не носи риск да бъде изядено от инфлацията“, обясни Нейков.
Източник: 7dnibulgaria.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР