Само преди няколко дни на българския пазар излезе интригуваща ,

...
Само преди няколко дни на българския пазар излезе интригуваща ,
Коментари Харесай

Южна Корея - страната на голфа, технологиите и най-бързия интернет в света

Само преди няколко дни на българския пазар излезе завладяваща , която споделя за актуалния живот в Южна Корея. Все още тази дестинация е прекомерно екзотична за нас. Красивото томче от 220 с. е цветно, с хубава хартия и твърди корици, с изразителни фотографии, които ни потапят в другите аспекти на корейската просвета. Дизайнът преднамерено е решен в синьо и алено – това са цветовете на националния байрак. „ Животът в Южна Корея ” (изд. Книгомания) от Су Ким напълно доброволно и обективно показва навиците, обичаите и народопсихологията на актуалните корейци в паралел със западноевропейската и американската просвета. Самата Су Ким написа пътеписи в отдела за пътешествия и туризъм на в. „ Дейли Телеграф ” и произлиза от корейско семейство, емигрирало в Съединени американски щати през 70-те години на ХХ в. – по тази причина тъкмо тези паралели и нейни разбори са доста скъпи и придават достоверност на описа.
„ Животът в Южна Корея ” не е обичаен справочник къде да отидете и какво да вършиме, в случай че посетите Южна Корея, въпреки че може да ви даде доста положителни хрумвания каква храна да опитате, по какъв начин да се ориентирате в корейското меню, на какво да обърнете внимание в постройките ханок по улиците или в облеклата на корейците. Това е справочник в актуалната корейска просвета и всекидневие, потапя ни в корейската среда и десетки любопитни обстоятелства, дава пояснение за бързото развиване на Южна Корея в последните 40 години, показва ни чувството да си кореец и по какъв начин биха постъпили те в избрани обстановки, дава отговор на въпроса кой е ключът към триумфа в технологиите и автомобилната им промишленост – нововъведенията и провокациите.
„ Ще се опитам да ви обясня също и характера и същността на южнокорейците – по какъв начин постъпват и поддържат връзка между тях и по отношение на другите. Ще направя и деликатна дисекция на ежедневния им живот – от фамилните навици, традициите и културните правила на държание, с цел да стигнем до смисъла, което фамилията, другарствата, сантименталните срещи и бракът имат за действието на южнокорейското общество ”, споделя Су Ким при започване на книгата си.
В „ Животът в Южна Корея ” значимо място, несъмнено, заемат исторически тематики като образуване на корейската национална еднаквост, развиване на културата и изкуството, японската окупация, идеологиите на Севера и Юга, религиите. Колкото до рекомендациите кои местности и градове да посетите, в случай че се озовете на Корейския полуостров, надалеч не се изчерпват единствено със Сеул и Пусан, а ще научите още за остров Чеджу, за Инчон, Кьонгджу – люлката на корейската културна трация, Андонг – духовното средище на Корея, и още доста други местности. Особено огромно внимание е обърнато на фамилния живот с корейски жанр и за какво фамилията за корейското общество е всичко. Понятия като безусловна лоялност, респект и дълг във връзка с най-близките са мощно залегнати в конфуцианските обичаи на страната. „ Едва ли има друга човешка общественост като корейската, където максимата „ Кръвта вода не става “ да отеква по този начин дълбоко в съзнанието на хората ”, проучва Су Ким.
Макар да се приема за консервативно и надалеч от предприемаческия дух на Западна Европа и Съединени американски щати, връзката сред образованието и триумфите в живота продължава да бъде главен тласък за човешкото държание в системата от полезности на корейската просвета. Изпитите и през днешния ден имат значимо значение и са пътят към по-добро обучение и по-успешна кариера. Учениците в Южна Корея постоянно са натоварени с учебна и извънучилищна подготовка до 22 ч. вечерта, съвсем не разполагат със свободно време. Заради тежките изпити поражда и суеверието, когато имат изпити, възпитаници и студенти да ядат йот, тип корейски леплив карамел, с цел да им се „ залепят ” знанията и шансът. Освен това заобикалят „ хлъзгави ” храни като чорба от водорасли, с цел да не им се изплъзне щастието.
„ Животът в Южна Корея ” споделя също за възникването на корейския език, показва някои постоянно употребявани изрази и поговорки и какъв е смисълът им, какво съставлява корейският байрак и какво символизира, по какъв начин самите корейци възприемат себе си – „ в границите на полуострова южнокорейците считат себе си за по-напредничави от севернокорейците във връзка с мисленето и метода на живот. Но в днешно време това не води до някаква наложителна ненавист към съседите от Севера ”, отбелязва Су Ким.
Необичаен факт в корейската просвета е зачитането не на рождения ден, а деня на зачеването. Така че когато кореец спомене на какъв брой е години, би трябвало да извадите една, с цел да разберете действителната му възраст.
 Животът в Южна Корея Животът в Южна Корея
Книгата „ Животът в Южна Корея “ ще ви покаже същинската същина на корейската просвета, ще ви запознае с корейския метод на ж...
Ако сте почитатели на известните в последно време скандинавски и датски течения за благополучен и спокоен живот като хюга, люка, сису и други, то корейците следват нунчи– изкуството да се преценя тъкмо обстановката и заобикалящата ни реалност въз основа на интуицията и сетивата ни. Ако владеете бързо нунчи, то вие сте доста добре адаптивни в редица житейски обстановки и умеете да извличате изгода. Но акцентът на нунчи надалеч не е по този начин прагматичен, даже в противен случай – задачата е съответно пояснение на обстановката, с цел да се основава прочувствен комфорт на другите.
Наред със сериозните тематики като политика, промишленост, вяра, „ Животът в Южна Корея ” подчертава на кей-поп културата (особено на младежката BTS група, която през 2018 година бе включена в класацията на сп. „ Тайм ” за 100-те най-влиятелни персони в света), на 10-те най-възхитителни корейци от киното, малкия екран, спорта и модата. Особено огромно внимание Су Ким отделя на корейската женитба и традициите свързани с нея, съпружеския живот, най-почитаните празници през годината и в живота на корейците, както и на някои странни навици: да вземем за пример да не подарявате на любимия/-ата обувки, с цел да не избяга от вас; не го гощавайте с пилешки крилца, с цел да не отлети от вас и да се залюби с друга; не изписвайте с алено името на жив човек (в предишното по този начин са се изписвали имената на починалите).
Книгата споделя и някои обстоятелства, които сигурно ще ви изненадат: на риболова като едно от обичаните занимания на мъжете съперничи... голфът! Този спорт се появява в Корея още в края на 19. век, а през днешния ден е една от трите най-големи страни като пазарен дял в региона на голфа (наред с Япония и САЩ). Съперник на играта шах пък е старинната игра Бадук, която е най-древната настолна игра отпреди 3000 години. Според легендата ориста на Тибет е била решена посредством игра на бадук, когато будистки държател предложил на своя съперник да решат разногласието си на игралната маса, с цел да не се води борба и да се пролива човешка кръв. Според друга легенда играта била измислена от първия император на Китай, с цел да помогне за умственото развиване на не изключително схватливия си наследник. Прилича на шаха по играта с бели и черни камъчета и редуването на двама играчи, само че по стратегическа трудност се равнява и даже го надминава – напрежението е като за четири игри на шах върху една дъска.
Накрая ще ви изкушим още малко – като се изключи че Южна Корея е известна като страната с една от най-древните култури и население над 52 млн души, тя е и страната на най-вкусните оризови кексчета, на най-ревнивите почитатели към идолите, на най-пищното празнуване на 14 февруари – където алените сърца не се възприемат за кичозни, колкото и да са огромни и по доста, а корейците постоянно имат някакъв пъстър акцент по облеклата си, който ние туристите възприемаме като „ сладурски “. Безспорно „ Животът в Южна Корея “ е вашият най-сигурен и достоверен справочник към сърцата и душите на хората в Корея.
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР