Само по себе си затварянето на посолството на Русия не

...
Само по себе си затварянето на посолството на Русия не
Коментари Харесай

Драгомир Заков: Затварянето на руското посолство не означава скъсване на дипломатическите отношения

Само по себе си затварянето на посолството на Русия не значи разкъсване на дипломатическите връзки . Русия има своите ползи. Не бих го определил като война, още повече политическа. Затварянето на посолство е във щета на страната, която затваря посолство . Това съобщи министърът на защитата в оставка Драгомир Заков пред Нова телевизия.

Всеки един посланик би трябвало да почита приемащата го страна , безапелационен е Заков, който е и посланик от кариерата, някогашен началник на непрекъснатата делегация на Република България в НАТО от 25 март 2019 година

Според него посланикът на Русия в България Елеонора Митрофанова още от идването си изрично не демонстрира почитание към страната ни . " Това, което съм осведомен от нейното идване до в този момент - изрично не. Руската дипломатическа работа има много професионални дипломати, тяхното външно министерство би трябвало да се замисли дали това би трябвало да бъде техният представител към България. Не е това методът да се води дипломация ", съобщи Заков.

Имаше моменти, в които можеше да се стигне до отзоваване на дипломат Митрофанова, сподели той. За него компромисът стартира с уважението. Трябва първо да забележим почитание. Има доста разновидности какво значи взаимност, посочи министърът в оставка.

Относно възможното закриване на посолството на Русия, Заков посочи, че в България и в Русия има доста смесени бракове и сходна стъпка ще затрудни хората. Надявам се, че ще бъде проявен здрав разсъдък. Обявяването на личност нон грата не е нещо съществено, Чехия през вчерашния ден също отзова съветски дипломати, сподели той.

Министърът в оставка посочи, че да се поддържа такава голяма задача (като посолството на Русия в България), е огромен разход. Такова посланичество за България е доста необичайно, евентуално има хора, които са се занимавали и с друга активност . Нормално е всеки един посланик да е в полезрението на локалните спецслужби. Не бих се учудил съветските служби да се намесят в политическата класа, изясни той.

Относно подозренията от Българска социалистическа партия, че не е спазена процедурата за експулсиране, Заков сподели, че щом ДАНС са дали подобен лист, той допуска, че има данни за такива случаи. " Не мисля, че решението е било еднолично на Кирил Петков ", сподели министърът в оставка.

Не сме стигнали до състав на държавното управление, първо би трябвало да се види какви политики ще водят. Нека стигнем до там и ще взема своето решение. Поел съм съответна отговорност, зависи от обстановката.

Относно слуховете, че и той е бил номиниран за министър председател, Заков сподели, че не би изкарвал информация от кухнята . Нашият геополитически избор е от дълго време изработен, води се война, значими са идващите 6-9 месеца, сподели Заков.

Модернизацията на Българската войска, това е извънредно основно. Има риск от закъснение на платените изтребители Ф-16. Ако се стигне до разформироване на Народното събрание, това би било риск за целия план на доставка на изтребителите, отиваме в нова процедура - може да има нова цена, изясни Заков.

За първите 8 изтребителя Ф-16, първият аероплан към този момент е на поточната линия. Министър Заков посочи, че се прави вероятното с цел да се удължи ресурса на изтребителите МиГ 29 до идването на първите Ф-16 и да има заместващ аероплан досега, в който дойдат първите Ф-16.

Запитан доставя ли България оръжие на Украйна, Драгомир Заков отговори: " Министърът на защитата не се занимава с търговия. Обикновено крайната дестинация е тази, която написа в документите, страната, която получава оръжие, има отговорност за него ".

Запитан какво прави Полша с толкоз доста оръжие, той сподели, че неговото мнение, е че Украйна би трябвало да бъде подпомагана с оръжие, тъй като Украйна е жертва. Тук въпросът е на чия страна сме - на страната на жертвата или на агресора . Все още не се ремонтира военна техника от Украйна в страната ни. Подписан е контракта - условия, аварийни елементи, превозване. Още няма съответни параметри, сподели Заков.

За откритата мина в Черно море той сподели, че няма опасности - имаше стихия в Северната част на Черно море, вероятността да се скъса мина в такива условия е огромна и вълнението да я докарало . Военноморски сили си свършиха работата професионално и експедитивно, сподели военният министър в оставка.

Той чака, че обновеният бюджет ще усили заплатите на военните - на финалната права сме. Няма да бъде идентичен % за всички. Ще използван антиинфлационен метод - най-уязвимите групи ще са с най-голям %. Няма да се стигне до нарушение качествата на Българската войска. Няма съответна численост, това ще зависи от съответните щабове и поделения. Не може да си позволим да съкратим цялостен щаб, добави военният министър в оставка.
Източник: news.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР