Само няколко зида са останали от храм Св. Архангел Михаил“

...
Само няколко зида са останали от храм Св. Архангел Михаил“
Коментари Харесай

Църква на 3 века чака спасение край село Стара Кресна

Само няколко зида са останали от храм „ Св. Архангел Михаил “ край Стара Кресна

Църква на 3 века чака избавление. Храмът„ Свети Архангел Михаил ” край село Стара Кресна е в руини и безусловно от него са останали единствено няколко зида.Православният храм е построен през 1856 година на мястото, където е имало няколко оброчища и два дребни параклиса. През 1866 година в трема на храма завърналият се от Русия Спас Харизанов открива взаимно учебно заведение и тук почват да сричат своето „ а, б ” десетки деца. Това обаче не продължава прекомерно дълго, написа " Телеграф ".

Защото църквата е опожарена през 1878-1879 година при погрома на Кресненско-Разложкото въстание. Родолюбивите българи не губят времето си и я възвръщат единствено три години по-късно. Но по-късно повече от три десетилетия - през октомври 1912 година, още веднъж е запалена и изпепелена по време на Балканската война от отстъпващите османски бойци. След войната покрай нея е издигнат дребен параклис, който служи за храм и през днешния ден, само че също към този момент се разрушава, а вековната черква е съвсем на изгубване с течение на времето.

Възкресяване

За да я възкреси, преди 4 години - през 2019 година, Община Кресна по самодейност на кмета Николай Георгиев рестартира акцията за възкресяването на вековния храм в село Стара Кресна, която бе почнала още през 2016 година. В сметката все още обаче има прекомерно малко средства. Те не стигат даже да се стартират каквито и да е строителни и възстановителни действия.

През годините кметът на Кресна Николай Георгиев организира и няколко срещи с Неврокопския митрополит Серафим, с цел да помогне за идеята на локалните хора и Българската православна черква. Надеждата бе в поддръжката най-много на донори от района, страната и на наши гурбетчии в чужбина. А вярата бе, че всичко ще приключи сполучливо.

Кметът Николай Георгиев.

 Кметът Николай Георгиев.

„ Истината е, че без помощта на страната няма по какъв начин да се оправим. Нужни са доста пари за това богоугодно дело, което е непостижимо и за общината, и за нейните поданици. Тази тогавашна черква е емблема на нашия край. Затова толкоз доста желаеме да я възкресим. Храмът е част от националната ни история, по тази причина е време страната да ни поддържа в тази наша задача ”, показа Георгиев.

Ферманът

Разрушената черква е същински основоположник и нравствен овчар на локалната християнска общественост. Храмът е измежду първите български църкви, в които гръцки духовници били прогонени, с цел да се приведе в деяние постановеното с фермана на султан Абдул Азис (27 февруари 1870 година) право на българите, живеещи в рамките на църковния окръг на Българската екзархия, да имат църковно служение на български език.

На 22 октомври 1870 година Марко Кочев, синът му Лазар, Мицо Чорбаджи (същият, който на 16 октомври 1878 година, 11 дни след завладяването на Кресненските ханове по време на Кресненско-Разложкото въстание, е назначен за член на полицейското шефство в Кресна), Доню Юруков и други първенци на Кресна, водени от поп Томан Милев, прогонват гръцкия мелнишки епископ и в храма проечава молитва на български език. Която отеква през вековете до през днешния ден.

Училище

Паметните дни на „ Св. Архангел Михаил ” не свършват с това събитие, само че минават и през църковното килийно учебно заведение, дало начално обучение на дедите на тукашните хора и по този начин отворило за тях вратите на знанието и просветата. Тук не можем да не споменем, че учителят Стефан Карчев изпървом учил, а сетне и преподавал на децата там. Нерадостната орис на храма е обвързвана с неколкократни опожарявания, довели до актуалното му положение, само че светинята не заслужава сходна орис и би трябвало да бъде възобновена. В това са уверени жителите на община Кресна. Целта е божият дом да засияе с предходния си искра, това локалните хора дължат на паметта на дедите си, дължат го на духа на своята общественост, дължат го на себе си.

Отец Георги Танчев също се включва в акцията по набиране на средства за храма.

 Отец Георги Танчев също се включва в акцията по набиране на средства за храма. 

Съпричастност

„ Искаме да върнем остарялата популярност на този център на вярата и българщината. Надявам се с помощта и на медиите да намерим съпричастност в нашите сънародници и дружно да се обърнем към нашите корени, да изразим взаимност и да застанем зад безспорните полезности, изграждащи българската нематериалност и формиращи нашето възприятие за национална горделивост ”, твърди градоначалникът Николай Георгиев.

Според архиерейския наместник на Сандански - Георги Танчев, тогавашният храм е неповторим. Но с набраните досега средства не може да се направи нищо за възкресяването му, защото са оживели единствено няколко стени от каменната зидария. Затова хората в община Кресна се надяват страната да поддържа тяхната благородна идея./Из. Телеграф

Източник: struma.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР