Само на 12 септември на италианския остров Лампедуза пристигат над

...
Само на 12 септември на италианския остров Лампедуза пристигат над
Коментари Харесай

Всички искат само едно: по-бързо да се махнат от Тунис

Само на 12 септември на италианския остров Лампедуза идват над 5000 мигранти от Африка – в никакъв случай не са били толкоз доста в границите на 24 часа. Тяхното главно предпочитание е да се махнат от Тунис – страната, който съгласно визиите на Европейски Съюз би трябвало да играе основна роля в новата миграционна политика, показва „ Франкфуртер Алгемайне Цайтунг “.

Климат на ненавист

" Причината е в това, че управляващите в Тунис основават климат на ненавист към мигрантите ", споделя пред изданието представителят на Туниския конгрес за стопански и обществени права Ромдане Бен Амор. На хората се слагат спънки да си намерят жилище и работа, да се придвижват с публични и персонални транспортни средства. „ По този метод по отношение на мигрантите се оказва косвен напън бързо да изоставен Тунис, въпреки доста от тях да не разполагат с нужните за това средства “, добавя Бен Амор.

В последно време даже цената за транспорта по море до Италия е спаднала към четири пъти до към 450 евро. Все по-често хората потеглят на път със саморъчно направени лодки, а те са много ненадеждни.

Изоставени под намерено небе

Мигрантите в Тунис към този момент на никое място не се усещат сигурни. През септември се повтори един фрапантен случай от юли, когато полицията беше извела от град Сфакс и изоставила под намерено небе стотици мигранти - без вода и без мобилни телефони, застрашавайки живота им. Сред тях имаше и дами, и деца, осведомиха правозащитници, напомня ФАЦ.

През юли председателката на Европейска комисия Урсула фон дер Лайен дойде в Тунис дружно с министър председателите на Италия и Нидерландия, с цел да подпише декларация за желанията в областта на миграционната политика с президента Каис Сайед. Документът трябваше да се трансформира в образец за другите страни в района. Списание „ Шпигел “ отбелязва обаче, че Тунис е обект на голям брой интернационалните рецензии за това, че изоставя мигранти в пустинята. Либийските управляващи оповестяват за най-малко 27 починали.

От своя страна бежанците споделят, че туниската брегова защита краде моторите на техните лодки. А след една искрено расистка тирада, произнесена от президента Каис Сайед, в която той говореше за „ орди, които създавали принуждение и престъпност “, се стигна и до погроми против бежанци. Силите за сигурност на Тунис връщат мигрантите назад на сушата – тъкмо там, където те въобще не желаят да останат.

„ Положението в Тунис стана отвратително, хората единствено се чудят по какъв начин да изоставен страната. Всички мигранти от региона на Сахара, с които сме говорили, ни споделят едно и също - всички търсят способи да изоставен Тунис “, показва пред ФАЦ Хуан Матиас Гил от организацията „ Лекари без граници “.

Европейски Съюз превежда пари на Тунис

В договарянията с Европейски Съюз управлението на Тунис явно си дава сметка, че мигрантите към Европа могат да бъдат и средство за напън, с цел да получи страната повече пари в границите на ново съглашение: „ Не бих споделил, че ги изтласкват принудително, само че не ги и блокират “, споделя сътрудникът на помощната организация по адрес на туниските сили за сигурност.

С тази договорка Европейски Съюз насочва „ доста рисково обръщение “ към президента Сайед, споделя пред „ Швебише Цайтунг “ Хюсеин Бауми от „ Амнести интернешънъл “. По този метод президентът добива визията, че „ може да прави всичко, до момента в който държи бежанците отвън Европа “, споделя още Бауми. Това евентуално е записано и от други автократи в района – по данни на медиите Европейски Съюз има намерение да подпише сходно съглашение и с Египет. Така Европейски Съюз се изправя пред заплахата „ да изпадне според от настроенията на властнически политици “, позволява Бауми, представен от немското издание.

Човешкият поток няма да секне

ФАЦ напомня и казаното от говорителка на Европейска комисия – за бюджетни помощи от 60 милиона евро плюс още 67 милиона, които се отпускат на Тунис. Страната би трябвало да получи нови кораби и термокамери, както и поддръжка в битката против каналджиите и за връщането на мигрантите по родните им места.

„ Не е доста евентуално човешкият поток да секне. Ако един канал бъде затворен, се отваря различен – това към този момент сме го виждали в предишното “, споделя пред франкфуртското издание Хуан Матиас Гил. Така да вземем за пример сега пораства притокът на бежанци към Канарските острови. В Испания се притесняват, че след земетресението в Мароко и на фона на политическата неустойчивост в Сенегал, Мали и Нигер още повече хора ще се впуснат в бягство.

Източник: dw.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР