Само един от пет туристически маршрута е в добро състояние

...
Само един от пет туристически маршрута е в добро състояние
Коментари Харесай

Има ли безопасен маршрут в планината

Само един от пет туристически маршрута е в положително положение и с съвършена маркировка. Това настояват планинари доброволци, които от няколко години слагат табели по известните пътеки в Стара планина.

През годините, както постоянно се случва, когато уговорките са разпределени сред няколко ведомства, немалка част от табелите са отнесени от дъжда, снега и ветровете. Не на всички места са оживели и коловете от зимната маркировка.

В Родопите да вземем за пример маркировката по туристическите направления е по-скоро изключение, настояват планинарите доброволци от туристическо сдружение „ Насам-натам “. Много от пътеките са затлачени и като не се чистят през лятото, през зимата стават напълно непроходими, настояват планинарите пред Монитор. 

Все повече хора обаче потеглят в родните планини, като огромна част от тях са неподготвени както за компликацията на маршрута, по този начин и за наложителната зимна екипировка, безапелационен е шефът на Планинската избавителна работа Емил Нешев. Според него няма рискови направления, а такива, които са подценени. Затова и се случват произшествия, някои от които с съдбовен край. 

Стара планина се оказва и един от най-подценените, тъй като тъкмо там предходната година починаха татко и наследник, а неотдавна загуби живота си млад мъж. „ Опасни изключително през зимата са маршрутите Добрила-връх Ботев, хижа „ Рай ”-връх Ботев и хижа „ Соколна “-връх Мазалат, както и в региона на връх Козя стена и старопланинското Конче до връх Братаница над хижа „ Бенковски “, изясни ръководителят на туристическо сдружение „ Насам-натам “ Димо Колев.

Дори и най-перфектната инфраструктура да се построи, грижата за живота на хората в планината е първо тяхна отговорност, безапелационни са планинските спасители

„ Всички направления, които се подценяват, са рискови, без значение какъв брой са сложни и в коя планина са. Последните случаи бяха на релативно елементарен скат, обаче недооценен. На подобен скат, по сходен метод аз най-малко не съм виждал да се случват сходни произшествия ”, разяснява шефът на ПСС Емил Нешев. Той подчертава на лавинната заплаха през зимата.

“Всеобщото мнение е, че там, където има скат и сняг, има и лавинна заплаха "

 
Източник: standartnews.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР