Само девет от 27-те държави-членки на Евросъюза спазиха срока за

...
Само девет от 27-те държави-членки на Евросъюза спазиха срока за
Коментари Харесай

Слаб интерес към средствата от европейския възстановителен фонд

Само девет от 27-те държави-членки на Евросъюза съблюдаваха периода за показване на проектите си за развиване, което е изискване за достъп до средствата от европейския оздравителен фонд. Това са Германия, Франция, Португалия, Гърция и Словакия, последвани от Дания, Испания, Латвия и Люксембург. Все отново избраният краен период 30-и април е единствено ориентировъчен, разясниха от Европейската комисия. През идващите седмици евентуално ще бъдат показани и проектите на други страни, допуска Дойче веле.
През лятото на 2020-а година страните от договориха стратегия за финансиране в размер на 750 милиарда евро. Средствата са планувани за превъзмогване на следствията от пандемията и за значими бъдещи вложения. За задачата Европейската комисия ще изтегли заеми, които би трябвало да бъдат възобновени с общи старания до 2058-а година.
 Франция прикани Евросъюза да утвърди бързо проектите за спешни разноски Франция прикани Евросъюза да утвърди бързо проектите за спешни разноски
Франция прикани през днешния ден Европейската комисия да форсира утвърждението на огромните проекти за разноски, предопределени да поддържат стопанските системи...
В своите национални проекти страните би трябвало в детайли да показват метода, по който ще изразходват средствата от възстановителния фонд, по линия на който ще бъде разпределена голямата част от средствата - 672,5 милиарда евро. 312,5 милиарда евро от тази сума ще бъдат раздадени под формата на грантове и 360 милиона - като заеми. Останалото от 750-те милиарда ще бъде предоставено посредством стратегии в границите на бюджета на Европейски Съюз.
Правителствата на някои от страните в Общността договарят от седмици с Европейска комисия по детайлите към проекта. Италия и Испания ще получат най-сериозно финансиране, тъй като бяха наранени най-тежко от икономическата рецесия, провокирана от пандемията. Италия чака да получи 191,5 милиарда евро, Испания - 140 милиарда.
Франция е декларирала 40,9 милиарда, Гърция - 30,5 милиарда, Германия - 25,6 милиарда, Словакия - 6,6 милиарда. По думите на премиера в оставка Бойко Борисов, България ще може да разчита на съвсем 29 милиарда евро финансиране под формата на дотации, директни заплащания, грантове и заеми.
90 % от 25,6-те милиарда евро, които Германия чака да получи, ще бъдат вложени в нововъведения и отбрана на околната среда, в това число проучвания на силата на бъдещето - водорода, безвредна за климата подвижност и цифрово насочена система на обучение. Критиките към немския проект са, че съвсем не съдържа нови планове.
 Вече няма спънки Германия да ратифицира Фонда за възобновяване от ковид Вече няма спънки Германия да ратифицира Фонда за възобновяване от ковид
В сряда немският парламентарен съд отхвърли правно оборване, което спря най-голямата европейска стопанска система да ратифицира Фонда за в...
Преди Европейската комисия да получи заеми на финансовия пазар, би трябвало всички 27 страни членки да ратифицират правната рамка, на която се базира проектът. Осем от страните членки още не са създали това. Парите от възстановителния фонд могат да потекат най-рано през юли, откакто Съветът на Европейския съюз го утвърди дефинитивно.
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР