Само ден след коалиционния съвет ГЕРБ- Обединени патриоти, на които

...
Само ден след коалиционния съвет ГЕРБ- Обединени патриоти, на които
Коментари Харесай

Играчка–плачка с болничните

Само ден след съдружния съвет ГЕРБ- Обединени патриоти, на които ръководещите се договориха първия ден от болничните да не се заплаща от работодателите, тематиката се оказа надалеч по-инфарктна даже от избора на новия основен прокурор. Защото визира всеки служащ и шеф. За следващ път решенията на управлаващата коалиция останаха без публично известие , а интерпретацията от разнообразни депутати разпалиха страхове на хората и дразги сред политическите сътрудници. Огромно  напрежение, което което лавинообразно набъбва най-вероятно ще накара министър председателят още веднъж да задейства „ задната скорост “ и за следващ път ще удостовери тезата, че каквато и да било промяна в този формат на властта не е допустима.    

След като през вчерашния ден новината обиколи Народното събрание, синдикатите първононачално оповестиха, че желаят незабавна среща с министър-председателя, а през днешния ден споделиха, че са в протестна подготвеност.  „ Ще поведем хората “, закани се председатулят на КНСБ Пламен Димитров и разгласи калкулации на синдикалните специалисти, при които в случай че това предложение се одобри, ще значи годишно майките да се разделят с половин заплата по-малко.

" Стотици хиляди хора ще пострадат, без да имат никаква виновност. Как ще разбираем на една майка, която би трябвало да си гледа болното дете, че първият ден няма да й бъде заплатен. Около 10 пъти в годината една майка взима болнични. Това значи да й вземем горе долу половин заплата на година, без да й разбираем за какво. Това е скандално ", сподели синдикалистът..

Българска социалистическа партия предстоящо яхна абсурда. „ Категорично се противопоставяме на предлагането и призоваваме работещите да не одобряват безмълвно, че им се лишава следващото право, съобщи Корнелия Нинова в декларация от парламентарната естрада.

Работодателите са на противоположната позиция.

КРИБ разгласи, че поддържа изцяло предлагането. И прибавиха: " Това е наше искане, направено доста от дълго време – незабавно след приключването на международната финансова и икономическа рецесия, защото заплащането на първите три дни болнични от работодателя беше включено единствено като краткотрайна антикризисна мярка.

Според АИКБ тази мярка, въпреки и незадоволително решителна, несъмнено ще докара до ограничение на кражбите и до увеличение на приходите на хората. Когато не крадеш от сътрудника си, това което той е изработил – ще го получи в цялостен размер. Второ, ще се създаде доста повече, съобщи ръководителят на АИКБ Васил Велев. Споресд него „ на половина в случай че се лимитират тези безобразия, ще имаме 1 милиарда Брутният вътрешен продукт повече и 300 млн. повече за заплати “.

Горещият обществен спор се нажежи в допълнение от политическите стрели, които прехвърчаха сред ръководещите.

След като нощес вицепремиерът Красимир Каракачанов съобщи, че е твърдо зад предлагането, а рано сутритна председателката на бюджетната комисия даде лека промяна като съобщи, че ще има изключения за заболели деца и трудови злополуки, управническият фитил възпламени депутатът от патриотите Юлиан Ангелов, който разгласи, че това било концепция на ГЕРБ. А патриотите предложили единствено скок на минималната пенсия и освобождение на 4 - 5 - 6-годишните от такса за детската градина.

Нещо повече, по думите на воеводата, концепцията първият ден от болничния да не се заплаща от работодателя, била персонално на финансовия министър Владислав Горанов.

Питайте Менда Стоянова за какво по този метод е показала информацията. Ако някой му е неловко от това, което е направил като предложение, той би трябвало да си отговори за какво му е неловко и за какво трансферира топката към нас ", добави депутатът от Оперативна програма.

Попитан дали са подготвени да правят отстъпка от предлагането за болничните поради публично неодобрение, Ангелов отговори, че в случай че тази мярка не е в полза на хората и се вижда, че следствията ще бъдат отрицателни, за Оперативна програма е естествено да се организира диалог и да се схванат с сътрудниците предлагането да отпадне.

Изказваннето на Ангелов предизвика ново изявление на Менда Стоянова, която съобщи, че предлагането е направено от съдружните им сътрудници. " Това несъмнено е предложение на патриотите, тъй като в случай че беше предложение на ГЕРБ и държавното управление, вие щяхте да го видите в бюджета при неговото внасяне в Министерски съвет. Ние се съгласихме на тези ограничения, въпреки че те не са безспорни ", разяснява Стоянова.

Малко по-късно финансовият министър Владислав Горанов се опита да тушира напрежението, като съобщи, че „ решението е на ръководещата коалиция, всичко друго е технология и опит за основаване на напрежение в обединението, което не съществува, изключително след вчерашния Коалиционен съвет ".

" Нито Стоянова, нито Ангелов участваха на съвещанието на Политическия съвет, който се организира през вчерашния ден в 9 ч. в Министерския съвет “, разкри още Горанов. И добави: „ И двамата неверно разясняват пакета от оферти, които анонсирахме от страна на ръководещата коалиция. Този пакет съдържа освен тематиката, която коментирате, а и тематиката за увеличение на пенсиите и подобряването на достъпа на деца до детски градини и включването им в наложителния обсег ".

Според него това е решение, зад което стоят задоволително претекстове и с цел да се вземе, са били съгласни всички. Той съобщи, че по този метод ще се понижи склонността за злоупотреби. Отговори и на рецензиите на Българска социалистическа партия, че ще се ощетят съзнателните служащи. " Подобна процедура има в 2/3 от страните от Европейски Съюз. Ако се приказва за баланс в системата, фондът за погашение на общо заболяване и майчинство от години е на недостиг, т.е., в този смисъл осигурителната вноска не покрива рисковете, които той покрива ",  изясни той.

Горанов напомни и нещо, което всички добре знаят, само че премълчават –„ този механизъм обезпечава на една няколкодневна отмора, да вземем за пример, на северното гръцкото море “.

 
Източник: standartnews.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР