Само 61% от приходите на цигарения холдинг Булгартабак вече са

...
Само 61% от приходите на цигарения холдинг Булгартабак вече са
Коментари Харесай

Булгартабак печели повече от сирене и телевизори, отколкото от цигари

Само 61% от приходите на цигарения холдинг " Булгартабак " към този момент са от цигари към края на предходната година.

© Анелия Николова Още по тематиката
Република Сръбска не разрешава на " Булгартабак " да затвори фабриката си в Баня Лука

Правителството може да назначи собствен представител в ръководството и упорства притежателят да откри стратегически вложител или да продаде мощностите
28 фев 2018
Сградата на Полиграфията: от Пеевски към оръжеен търговец за 25 млн. евро

В края на предходната година парцелът е платен от притежателя на " Аполо инженеринг ", иракчанина с български паспорт Муханнед Ал-Нуаими
14 фев 2018 " Булгартабак холдинг " стартира да измества фокуса си от произвеждане и продажба на цигари към хранителната промишленост и продажбата на електротехника, демонстрира консолидираният доклад на сдружението за последното тримесечие на предходната година.

Продажбите на млечни артикули с марката " Лакрима " и на електроуреди в магазините " Техномаркет " към този момент образуват близо 40% от приходите на холдинга. Приходите от продажба на тютюневи произведения понижават от 321.4 млн. лева на 241.7 млн. лева и към този момент не заемат над 95% от продажбите на холдинга. За сметка на това позитивните резултати се дължат на включването на нови компании в групата, като главният дял се пада на " Техномаркет България ". Мажоритарният дял във веригата беше добит през второто тримесечие от дъщерното сдружение на холдинга – цигарената фабрика " Благоевград БТ ".

Така съгласно доклада нарастването на продажбите на компанията е със 17% от 335 на 392 млн. лева, а растежът на облагата с 265%, защото при загуба от над 19 млн. лева през 2016 година, през предходната година холдингът е на облага от 31.8 млн. лева

Защо холдингът диверсифицира

Причината за внезапната промяна на посоката е, че през месец май предходната година свързваният с депутата от Движение за права и свободи Делян Пеевски холдинг продаде главните търговски марки за цигари на интернационалния тръст British American Tobacco. В момента ВАТ има правото да ги създава и продава в България, Русия и Адриатическия район. В рамките на тази и идната година тези марки ще бъдат създавани в благоевградската фабрика на сдружението.

Така през предходната година холдингът и дъщерните му сдружения започнаха да изкупуват други предприятия, свързани с Делян Пеевски. През второто тримесечие " Благоевград – БТ " придобива мажоритарния дял от 72.65% от " Техномаркет България ", а през третото тримесечие част от цигарения холдинг става сдружението за млечни продути " Лодис инвест ".

В доклада е записано, че с цел да компенсира продажбата на търговски марки, групата се ориентира към развиване на експортните пазари. Основният пазар за експорт е Близкият Изток. През 2016 година холдингът за малко разгласи, че стопира експорта и затвори софийската си фабрика, само че по-късно възобнови износа, както демонстрират данните на статистическия институт. Причината за късото прекъсване на експорта беше следващият скандал с Турция, защото цигарите с марката " Булгартабак " се контрабандираха от Иракски Кюрдистан и представляваха най-популярните незаконни цигари на територията на Турция с дял от към 50%. Проблемът е, че с генерираните средства част от тези групировки финансират тероризъм, а през предходната година турските управляващи приготвиха специфичен отчет, който предадоха на интернационалната полицейска организация Интерпол.

Все по-далеч от цигарите

В доклада е маркирано също, че през последното тримесечие на годината благоевградската фабрика е продала мажоритарния си дял във фабриката за цигарени опаковки " Юрий Гагарин " и по този начин сдружението към този момент е изгубило статута си на асоциирано дружество.

В края на предходната година бяха освободени повече от половината служащи в благоевградската цигарена фабрика и съвсем всички чиновници в предприятието за обработка на тютюн в село Ясен, Плевенско.

Отчетът демонстрира, че е трансферирано и мажоритарното присъединяване в цигарената фабрика в Баня Лука, която сега холдингът се пробва да затвори, само че държавното управление на Република Сръбска, част от Босна и Херцеговина, не му разрешава.
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР