Само 17 дни на голям екран – това се споразумяха

...
Само 17 дни на голям екран – това се споразумяха
Коментари Харесай

Филмите в кината само 17 дни - slava.bg

Само 17 дни на огромен екран – това се споразумяха за новите филми холивудското студио Universal и най-мащабната верига киносалони в света AMC. Това е така наречен „ прозорец “ сред излъчването на едно заглавие в салон и онлайн. Досега той се простираше до близо 3 месеца. След постигането на историческия контракт сред фирмите обаче, е съкратен 6 пъти.

Документът, подписан от Universal и AMC, занапред ще пренареди играчите на пазара на кинопоказа оттатък Океана, считат експерти в сферата в Съединени американски щати, както и анализатори от Уолстрийт. Споразумението обаче ще повлияе и на българския пазар. Причината – колкото по-бързо обещано заглавие „ оживее “ в стрийминг платформите, толкоз по-бързо то ще се появи и в торент тракерите у нас.

За съпоставяне, последният филм на Том Ханкс - „ Мисия Грейхаунд “, направи премиерата си в уеб страницата Apple TV+ на 10 юли. Още същия ден лентата е качена и в Zamunda (при това в положително качество – б.а.), демонстрира информация на „ Монитор “ в незаконния уебсайт.

Споразумението сред Universal и AMC идва тъкмо три месеца, откакто фирмите кръстосаха шпаги по отношение на „ прозореца “ сред излъчването на огромен екран и онлайн. Тогава веригата киносалони се закани, че затваря вечно вратите си за продуцентското студио. В мотив за това се трансформира триумфът, който анимацията „ Тролчета: Турнето “ генерира онлайн в резултат на затворените поради COVID-19 кина.

„ Резултатите на „ Тролчета: Турнето “ надскочиха упованията ни и демонстрираха приложимостта на тези платформи. Веднага щом киносалоните отворят, ще пускаме филми и в двата формата “, разяснява тогава изпълнителният шеф на Universal Джеф Шел.

Освен AMC, отрицателно на думите му реагираха още Американската асоциация на киносалоните, както и Международният съюз на кината, който съставлява операторите в Европа.

Самият документ вещае в действителност алтернатива за Universal да приключи излъчването на филмите си след 17-ия ден от премиерата им. Този интервал в действителност включва три уикенда, като съгласно данни на Уолстрийт най-голямо текучество в киносалоните заглавията притеглят в първите четири двойки почивни дни.

Очаква се по-малките и самостоятелните продукции да бъдат изтегляни незабавно след приключването на този период и да бъдат изпратени онлайн, вещаят от Уолстрийт. Това, съгласно редица анализатори, значи, че феновете няма да имат мотивация да се редят на опашки
за билети в киносалоните, като просто ще изчакат отминаването на въпросните 17 дни.

От това ще изгубят операторите, поради, че по формулировка те печелят най-вече от продажбата на храни и питиета на територията си. Добрата вест за AMC е, че в историческия контракт, тя се е споразумяла за % от облагата на Universal в перото стрийминг платформи.

Към момента договорът важи единствено за филмите на Universal и единствено за киносалоните под шапката на AMC. За да бъдат конкурентно способни, другите продуцентски компании и оператори на зали за прожекции, евентуално обаче ще последват образеца.

Сред позитивните последици, които спецовете виждат в такава нова наклонност, е фактът, че филмите няма да са изгубили инерцията си от рекламната акция за лъчение на огромен екран, когато се насочат към стрийминг платформите. Това би означавало даже по-голям интерес към тях в уеб страниците.

От друга страна, поради, че сходна алтернатива се чака най-вече за заглавията, които не се чака да са блокбъстъри, операторите на киносалоните ще могат по-бързо да освободят място в програмата си за последващи продукции.

Източник: Монитор
Снимка: AMC Theatres
Източник: slava.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР