Само 12 123 места за настаняване са се вписали в

...
Само 12 123 места за настаняване са се вписали в
Коментари Харесай

Половината от хотелиерите се скриха от държавата

Само 12 123 места за настаняване са се вписали в Единната система за туристическа информация (ЕСТИ) до началото на октомври, когато изтече крайният период. Броят им е близо на половина по-малко от упованията на туристическото министерство, демонстрира информация на ведомството, написа " Монитор ". 

В началото на февруари бе пусната системата ЕСТИ, в която би трябвало да се впишат над 20 000 места за настаняване. Към 9 октомври най-вече са записаните жилища за посетители (4910), следвани от стаите за посетители (2365) и къщите за посетители (2063). В новата система хотелите са общо 2120, от които 937 са фамилни, записаните бунгала са 218, а почивните станции – 118. Най-малко са излезлите на ярко вилни селища - 3, а едвам 5 са селищата за отмора.

Близо 8 милиарда лв. повече доходи се чака да излязат от сивия бранш в идващите пет години, или 800 млн. лева налози в хазната, предвижда преди година отрасловият министър Ангелкова. Очакванията са сивият бранш да намалее с 20 на 100 в идващите пет години.

Системата е наложителна за всички места за настаняване. До шест бона може да стигне санкцията за притежатели на хотели и други места за отмора, които не са се вписали в ЕСТИ, като то е при наново нарушаване от страна на търговеца. При трета констатация за липса на регистрация на туристическия обект глобата е заличаването му от регистъра, водещо до отнемане от право на активност и лишаване на категоризацията на обекта.

Припомняме, че концепцията за създаване на единна система за туристическа информация датира от повече от пет години. От 20 февруари 2019 година ЕСТИ беше конфигурирана в действителна среда в Държавния хибриден частен облак. Процесът по въвеждане на данни в системата започва на първо време в Столична община и в други 4 пилотни общини в страната. Капацитетът на местата за настаняване се отразява в Националния туристически указател и за задачите на ЕСТИ данни се извличат от регистъра. Целта е на едно място да се съберат данните за туристите в страната, както и да се сътвори опция разнообразни институции да " взимат " в действително време информацията, която им е нужна. Така да вземем за пример се планува, откакто хотелиерите запишат в системата данните за гостите в техните обекти, Министерство на вътрешните работи да има онлайн предпазен достъп до персоналната информация на лицата по линия на сигурността, Националната организация за приходите да събира в агрегиран тип данни за приходите и записаните продажби за финансов надзор, а общините - информация за осъществените нощувки по линия на събираната от тях туристическа такса. От следващата година общините ще пресмятат дължимия за месеца туристически налог на база информацията от новата система, плануват предложенията за промени в Закона за локалните налози и такси.
Източник: standartnews.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА



Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР