Салвини и Брюксел: Кой ще мигне пръв - Брюксел няма

...
Салвини и Брюксел: Кой ще мигне пръв - Брюксел няма
Коментари Харесай

Бюджетна игра на всичко коз

Салвини и Брюксел: Кой ще мигне пръв



- Брюксел няма по какъв начин да остави Рим да изхвърли всички бюджетни правила през прозореца, тъй като това ще подкопае основата на еврозоната.

- До момента пазарите следят с релативно успокоение спаринга сред Рим и Брюксел, само че в случай че пламне суматоха, тя мъчно може да бъде овладяна.

- Плановете на държавното управление в Рим освен няма да усилят растежа, само че може даже да провокират стесняване на стопанската система. Още по тематиката
И бизнесът застана против италианското държавно управление поради бюджета

Доскоро " Лига " имаше поддръжката на бизнеса, само че бюджетните проекти на популистката коалиция трансформираха това
13 ное 2018
Еврогрупата също изиска Италия да промени проектозакона за бюджета си

Финансовите министри на еврозоната приканиха Рим да извърши настояванията на Брюксел
6 ное 2018
Приемането на бюджета за 2019 година е първият тест за новото държавно управление в Италия

" Пет звезди " заплаши с несъгласие, в случай че не получи финансиране за предизборните си обещания
26 сеп 2018
Италия държи нащрек вложителите

Рекордно висока рентабилност по облигациите разклаща пазарните оценки на Рим
4 сеп 2018
Много звезди и малко фантазии в Рим

Популисти, радикали и Силвио Берлускони се борят за властта. Нито една от тези конфигурации няма необикновен късмет да реши множеството дълготрайни проблеми на Италия
2 мар 2018
Защо бягат младите италианци

Италия страда от същия проблем като Източна Европа - към 10% от популацията е зад граница, а миграцията на млади и дейни хора се ускорява. Изборите няма да решат това
23 фев 2018 Това е една от тези борби, в които няма да има спечелили, а единствено губещи. Сблъсъкът сред Рим и Брюксел поради проекта на италианското държавно управление да вдигне бюджетните разноски следващата година и по този начин да наруши разпоредбите на Европейски Съюз навлезе в идната фаза, откакто в сряда Европейската комисия предприе стъпка към налагане на финансови наказания.

Залозите са високи за всички страни. Досега не се е случвало Европейска комисия да отхвърля проектобюджет на страна-членка и борбата с Италия е първият тест за фискалния пакт, признат в разгара на еврокризата. От една страна, Брюксел не може да остави популисткото държавно управление в Рим да изхвърли всички правила през прозореца, тъй като това ще подкопае основите на еврозоната. От друга обаче, ескалацията може да изплаши пазарите и да направи така и така комплицираната финансова обстановка на Италия невъзможна за преодоляване, като в допълнение качи още повече неодобрението за Европейски Съюз (италианците така и така към този момент са по-евроскептични даже от британците).

Получавате цялостен достъп до всички публикации и целия списък. Съпътстваща жертва на битката с Рим най-вероятно ще станат така и така плахите опити за промяна на еврозоната, които целят да я създадат по-устойчива на тъкмо такива финансови стихии като назряващата сега. " Италия направи нещата доста по-трудни. Искаме всички скелети да бъдат извадени от дрешника, преди да продължим [с промяната на еврозоната], " споделя поискал анонимност европейски посланик, представен от Politico.

Правителството в Рим от своя страна не може да си разреши да капитулира пред Брюксел и да отстъпи от предизборните си обещания. Освен това двете партии от ръководещата коалиция, крайнодясната " Лига " на вицепремиера Матео Салвини и антисистемното движени " Пет звезди " на другия вицепремиер Луиджи ди Майо, се надяват да капитализират опълчването против Брюксел в мощен резултат на изборите за Европейски парламент. И към този момент тактиката им работи - изследванията демонстрират, че към 60% от италианците харесват проектобюджета. Ако въобще се стигне до финансови наказания от Европейски Съюз, те евентуално ще се зададат на хоризонта най-рано напролет (виж карето). А тандемът Салвини-Ди Майо надали ще се огъне тъкмо преди евроизборите през май.

Цената на тези краткосрочни политически изгоди обаче може да бъде дълготрайна загуба на съдружници и изолираност на Италия в Европейски Съюз. Освен това, както отбелязва в собствен текст Мегън Грийн, основен икономист на консултантската компания Manulife Asset Management, бюджетният зложелател номер едно на Италия напълно не е Брюксел, а финансовите пазари. Точно от тях може да пристигна същинският напън върху Рим. До момента пазарите следят с релативно успокоение спаринга сред Рим и Брюксел, само че в случай че пламне суматоха, всевъзможни дребни политически сметки ще бъдат пометени. И какъвто и да е изходът от цялата драма, сигурното е, че най-големият губещ ще бъде така и така едвам помръдващата италианска стопанска система.

Грешна рецепта за напредък

Още когато дуетът Салвини-Ди Майо пое властта в Рим, беше ясно, че следва спор с Европейски Съюз. В бюджетния спор икономическата логичност наподобява на страната на комисията, която упорства, че страна с дълг, възлизащ на над 130% от Брутният вътрешен продукт, мъчно може да си разреши да го раздува още. Отговорът на Рим е, че повдигането на бюджетните разноски с 22 милиарда евро ще подейства като стероидна инжекция на стопанската система, ще напомпа растежа и той ще помогне за стесняване на дълга. " Ако тази рецепта проработи тук, на европейско равнище ще кажат: Трябва да използван италианската рецепта във всички други страни, " разгласи Ди Майо в изявление за в. Financial Times.

Само че това е доста огромно " в случай че ". Никой не отхвърля, че Италия, която от десетилетия страда поради задушаващата композиция от хронично невисок напредък и висок дълг, има потребност от доза тласъци. Но препоръчаните от държавното управление в Рим не вършат нищо, с цел да излекуват от дълго време известните аргументи за стагнацията - закостенелия трудов пазар, ниската продуктивност, изоставащото обучение, огромния дял дребни фамилни компании, които нямат опция да се модернизират и порастват, тромавата администрация и мудната правосъдна система. Докато ограниченията на обединението в Рим включват неща като въвеждане на обезпечен най-малък приход, анулация на плануваното повдигане на Данък добавена стойност и събаряне на пенсионната възраст от 62 на 60 години, които надали ще основат работни места и напредък, само че за сметка на това подвигат недостига. За нови вложения, от които сигурно има потребност, са планувани единствено 4 милиарда евро.

Освен това плановете на Рим, че тази фискална агресия ще увеличи растежа следващата година до 1.5% и бюджетният недостиг ще бъде 2.4%, се одобряват от икономистите като безумно оптимистични. Прогнозата на Европейска комисия е много по-различна - растеж от 1.2% и 2.9% недостиг.

Отвъд замерването с цифри, по-големият проблем е, че проектите на държавното управление освен няма да усилят растежа, само че може даже да провокират стесняване на стопанската система. Според икономистите Оливие Бланшар и Йеромин Цетелмайер дейностите на Рим ще доведат до повдигане на лихвите по италианските държавни облигации, което ще оскъпи заемите за банките и бизнеса. " Този свиващ резултат освен ще компенсира директните резултати от експанзионистичната фискална политика, само че даже може да ги надвиши ", пишат те в собствен разбор за Peterson Institute for International Economics.

Без суматоха. Засега

Макар финансирането на италианския дълг към този момент да нарастна и разликата в доходността на 10-годишните италиански и немски облигации да надвиши 300 базисни пункта (най-високата от пет години насам, само че към момента надалеч от спешните равнища от 2011 г.), за момента пазарите не демонстрират признаци на суматоха.

Една от аргументите е, че Италия не е Гърция и финансите ѝ са по-солидни. Като се извадят заплащанията по дълга, италианският бюджет в действителност е на остатък. Текущата сметка на платежния баланс също е на плюс. Освен това междинният матуритет на италианските облигации е със относително дълъг небосвод (седем години), което значи, че пазарният напън ще набира мощ по-бавно. Това дава опция на Брюксел и Рим да продължат още известно време с играта на нерви. Но без да не помнят, че в случай че се стигне до такава степен над третата по величина стопанска система в еврозоната да се завихри финансов циклон, вредите от него мъчно ще могат да бъдат лимитирани. Докъде може да стигне борбата

В сряда Европейската комисия отхвърли за повторно проектобюджета на Италия за 2019 година с аргумента, че той съставлява " изключително сериозен случай на неспазване " на фискалните правила на Европейски Съюз. Затова комисията направи първата стъпка към процедура за несъразмерен недостиг, която може да докара до налагане на санкция на Италия в размер на 0.2% от Брутният вътрешен продукт, или близо 4 милиарда евро, както и до прекъсване на заплащания от еврофондовете.

Италия е първата страна, против която комисията стартира сходна процедура не поради нарастването на бюджетния недостиг (при равнище 2.4%, както планува проектобюджетът, той отново ще е под лимита от 3% от БВП), а поради това, че дългът (който надвишава 130% от Брутният вътрешен продукт при предел от 60%) няма да понижава с изискваните 3.5% годишно, с цел да може в дълготраен проект да влезе в норма.

След рекомендацията на комисията в този момент Съветът на Европейски Съюз би трябвало да утвърди откриването на процедурата. Вероятно това ще се случи на срещата на върха в средата на декември, като преди този момент ще има разискване в Еврогрупата на постоянното й съвещание на 4-5 декември. Следващият стадий е правене на стратегия за Италия със прецизни рекомендации и крайни периоди, както и инспекции за осъществяването й на всеки три или шест месеца. Ако тя не се съблюдава, Брюксел може да посегне към финансовите наказания. Досега няколко страни са били подлагани на тази процедура, само че в никакъв случай не се е стигало до санкции.
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР