Салициловата киселина /salicylic acid/ представлява препарат, получен за пръв път

...
Салициловата киселина /salicylic acid/ представлява препарат, получен за пръв път
Коментари Харесай

Салицилова киселина

Салициловата киселина /salicylic acid/ съставлява препарат, получен за пръв път от кората на бялата върба и листата на вечнозеленото растение гаултерия. В наши дни се получава по синтетичен път. Дерматолозите все по-често загатват тази киселина, която се оказва че има чудесно антисептично деяние и оказва помощ за почистването на горния пласт на кожата.

Представлява безцветно кристално вещество със сладостен усет. Разтваря се добре в гореща вода. Салициловата киселина принадлежи към група медикаменти, наречени кератолитици.

Избор и предпазване на салицилова киселина

Салициловата киселина се открива в разнородни търговски форми – под формата на гелове, кремове, шампоани, разтвори за локално приложение и други

Концентрацията ѝ в обособените препарати варира сред 0.5-2%. Салициловата киселина може да се закупи под формата на бял прахуляк в пакетче, като цената ѝ е към 2 лева.

Приложение на салицилова киселина

 Мармалади

Салициловата киселина доста постоянно намира приложение в душ гелове, тоници, почистваща пяна за лице, ексфолианти. Широко се използва в препаратите против изпотяване и козметиката против пърхот.

Най-известното приложение на салицилова киселина е потреблението ѝ като суровина за приемане на аспирин. Друг прочут метод на приложимост е консервирането със салицилова киселина.

Допуска се прибавянето ѝ в дребни количества при конфитюри, желета, мармалади и зеленчуци, тъй като защищава от плесенясване.

Салицилова киселина в козметиката

Салицилова киселина се употребява за лекуване на псориазис, вирусни брадавици, акне, ихтиоза, атопичен и себореен дерматит. Тя има мощно кератолитично деяние на дълбочина в роговия пласт, предизвиквайки излющването му. Подпомага естествената кератинизация. Увеличава хидратирането посредством редукция на pH.

Салициловата киселина се отнася към бета хидрокси киселините и е единствената от тази група, която е намерила необятно приложение в козметиката. Разтваря се добре в мазнини, заради което с изключение на добър ексфолиращ резултат тя има и способността да минава през мастния пласт и да прониква надълбоко в кожата. Тази дарба е от голямо значение за лекуването на акне.

Тя почиства кожата от замърсители, стяга порите и по този метод попречва появяването на неприятните пъпки. Козметиката със салицилова киселина може да се ползва при мазна, суха и смесена кожа.

 Салицилова киселина

За да има добър резултат, обърнете особено внимание на концентрацията салицилова киселина в дадения артикул. Най-добре ексфолира роговия пласт на кожата, когато се ползва в 1-2% централизация.

Задачата на салициловата киселина, приложена в козметиката, е да контролира клетъчното възобновяване на кожата и да отстранява към този момент ненужния пласт от епидермиса. Тя работи антибактериално и противовъзпалително, заздравява възпалените сектори и форсира процеса на унищожаване на пъпките. Има противогъбични и бактериостатични свойства, както и лек дезодориращ резултат.

Хората със суха кожа не трябва да употребяват препарати със салицилова киселина повече от половин година. След този интервал би трябвало да се направи отмора най-малко 3 месеца.

Салициловата киселина се употребява и за унищожаване на мазоли и мазолести формирания при възрастните.

Вреди от салицилова киселина

Салициловата киселина може да провокира алергични реакции. Хората с сензитивност към салицила /аспирин/ не трябва да я използват. Това се отнася и за бременни дами и кърмачки. През интервала, в който се употребява салицилова киселина, не трябва да се посещава солариум или да се вършат слънчеви бани.

Салициловата киселина не трябва да се ползва върху засегната или възпалена кожа. Не са известни лекарствени взаимоотношения. Нежеланите лекарствени реакции от салициловата киселина могат да включват неспокойствие, дискомфорт и контактен дерматит.

Източник: gotvach.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР