Сали Бялата вдовица Джоунс – родена във Великобритания и рекрутирана

...
Сали Бялата вдовица Джоунс – родена във Великобритания и рекрутирана
Коментари Харесай

Британската джихадистка Бялата вдовица е убита в Сирия

Сали " Бялата вдовица " Джоунс – родена във Англия и рекрутирана от екстремистката формация " Ислямска страна ", е била убита дружно със сина си при въздушен удар, нанесен от американски дрон в Сирия през юни. Американските управляващи са уведомили за това английските си съдружници.

48-годишната Сали Джоунс, приела исляма англичанка, получи от английски медии прозвището Бялата вдовица, откакто нейният брачен партньор Джунайд Хусаин (компютърен хакер), войник на групировката " Ислямска страна " (ИД), бе премахнат през 2015 година, също от безпилотен аероплан.

Някогашната певица в пънк група не е минавала военна подготовка и се е занимавала главно с рекрутиране на девойки от западни страни в редиците на ИД, както и с разпространение на пропагандни послания в интернет, съдържащи закани към християните във Англия.

Сали Джоунс интензивно е призовавала да се приготвят атентати в родината й и разгласила в интернет указания за основаване на взривни устройства. В Туитър тя споделя по какъв начин е попаднала в Сирия и разгласява фотоси, на които театралничи с автомат " Калашников " и револвер.

Присъединявайки се към ИД, Джоунс се омъжва за " киберджихадиста " Джунайд Хусаин, който бе погубен през 2015 година

Хусаин, както считат управляващите, е възнамерявал " безчовечен набези в западни страни ", в това число атентат, който е трябвало да се случи на " огромни възпоменателни мероприятия ".

Джоунс била убита през юни покрай иракската граница, до момента в който се опитвала да избяга от Ракка, бастиона на ИД в Сирия, посочвапредставител на английското разузнаване, който получил информацията от американски сътрудници. Те изразили убеденост, че Бялата вдовица е мъртва, въпреки да създали ангажимента, че не могат да вземат ДНК проби от земята.
Цитираните източници считат, че 12-годишният наследник на Джоунс, Джоджо, също е умрял, въпреки че това също не е 100 % несъмнено.

Джихадисти от ИД са били обявявани за мъртви, след което са се появявали, отбелязва Ройтерс.

Британската министър-председателка Тереза Мей сподели, че е осведомена с отчетите за гибелта на Джоунс, само че не е в позиция да разяснява детайлности.
Източник: mediapool.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР