Съгласно Кодекса на труда извънредният труд в България е забранен.

...
Съгласно Кодекса на труда извънредният труд в България е забранен.
Коментари Харесай

Как се плаща извънредният труд

Съгласно Кодекса на труда изключителният труд в България е неразрешен. Въпреки това става въпрос за феномен, прочут както в трудовото право под формата на редица изключения от правилото, по този начин и в практиката, изключително в редица браншове като производството, услугите, превоза, строителството, образованието. В годишния отчет на КНСБ за нарушаванията на трудовите права за предходната година се показва, че има значително сигнали от работещи, свързани с полагането на ексклузивен труд.
 
Една от трендовете е да се вменяват доста функционалности на един служащ – отговорностите му се усилват, само че не и възнаграждението. Масово хората работят и по време на отпуск и болничен – различен феномен, който се открои блестящо по време на пандемията КОВИД-19, се показва в репортаж на БНР.
 
Определението за ексклузивен труд в Кодекса на труда е: “Извънреден е трудът, който се поставя по предписание или със знанието и без опълчването на работодателя или на съответния началник от служащия или служителя отвън откритото за него работно време “.
 
Такъв труд се позволява по изключение единствено в избрани случаи и в доста житейски обстановки се случва да се поставя подобен труд, изясни националният секретар на КНСБ и експерт по трудово право Величка Микова.
 
Важното конкретизиране тук е точно, че става въпрос за работа с закрепено работно време, а не на по този начин наречения ненормиран работен ден, какъвто е да вземем за пример той в всеобщия случай за репортерите.
 
Освен че законът позволява полагане на ексклузивен труд единствено по изключение, има и норма за неговата дълготрайност – през една календарна година за един служащ или чиновник той не може да надвишава 150 часа. По тематиката имаше редица разисквания със обществените сътрудници, които доведоха до смяна в Кодекса на труда от 2021-а година.
 
Важно е да се знае, че не се позволява полагане на ексклузивен труд от малолетни работещи, от бременни работнички или служителки, както и работнички и служителки в напреднал стадий на лекуване ин-витро, майки с деца до 6-годишна възраст, както и майки, които се грижат за деца с увреждания без значение от възрастта им, с изключение на с тяхно документално единодушие, трудоустроени служащи или чиновници с изключение на с тяхно единодушие и в случай че това не се отразява неподходящо на здравето им според умозаключение на здравните органи, както и от служащи или чиновници, които не престават образованието си без отделяне от производството с изключение на с тяхно единодушие.
 istock istock
Също по този начин, категорично е условието, че работодателят е задължен да води специфична книга за отчитане на изключителния труд. Положеният ексклузивен труд през календарната година се регистрира пред инспекцията по труда до 31 януари на идната календарна година в специфична книга за отчитане – в противоположен случай се постановат имуществени наказания и санкции.
 
Положеният ексклузивен труд се заплаща с нарастване, уговорено сред служащия или служителя и работодателя, само че не по-малко от 50 на 100 – за работа при сумирано пресмятане на работното време.
Източник: pariteni.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР