Сагата с Плана за възстановяване и устойчивост на България му

...
Сагата с Плана за възстановяване и устойчивост на България му
Коментари Харесай

Кога потичат милиардите от Европа към България и за какво ще се използват

Сагата с Плана за възобновяване и резистентност на България му се проточи 1 година, в която общо 4 държавни управления работиха по него

Европа даде зелена светлина на проекта, осведоми

Специално за това ръководителят на еврокомисията Урсула фон дер Лайен пристигна в София. На взаимна конференция с премиера Кирил Петков тя дефинира проекта като "изключителен ".Според премиера, програмата за над 12 милиарда лв. е работеща и ще финансира смяната в България.Анонсът идва на фона на търкания в ръководещата коалиция.

Темите, по които ръководството не съумява да реализира единодушие са Северна Македония, новия началник на Българска народна банка, както и финансирането на пътищата.България ще получи над 12 милиарда лева по Плана. Сагата с приемането му се проточи 1 година, в която общо 4 държавни управления работиха по него.Документът планува 57 вложения и 47 промени в персонални сфери. Парите ще дойдат в края на лятото, като ще ги получаваме до 2026 година Заради това беше избран от Урсула фон дер Лайен като упорит.

След две версии на Плана за възвръща и редица преработвания, окончателният вид беше утвърден от Европейската комисия.

„ С този проект, който е с размер над 12 милиарда лева, е близо 10% от нашата стопанска система. Той дава в действителност опция България да се трансформира. Този проект е работещ, новаторски и в действителност ще финансира смяната в България”, съобщи министър председателят Кирил Петков.

„ Това не е краят на пътуването. Това е началото. Очаква ни доста добра работа и Комисията постоянно е подготвена да ви подкрепя”, уточни Урсула фон дер Лайен, ръководител на Европейската комисия

Акцентите в проекта – вместо въглищните централи да проработят на газ, ще разчитаме на предпазване на сила в акумулатори и възобновими енергийни източници.

„ Много е значимо да имате идея за понижаване на нездравословните излъчвания с 40% до 2025 година Това е доста амбициозно, само че и доста значимо да се направи”, акцентира Фон дер Лайен.

„ Реално ние използваме нашата си сила, създадена в България за нашите цели. Едновременно с това отключвайки капацитета на геотермалите ние всички българи знаем, че имаме на квадратен метър най-вече минерални извори. Ако ги обърнем тях в електрическа енергия, тя е чиста, непрекъсната и тя е българска”, безапелационен е и министър председателят.

Предвижда се батерийният парк да бъде в Стара Загора. Хората в града се тормозят главно дали ще има отражение върху околната среда.

„ Ще се открият нови работни места в града и в случай че по никакъв метод не въздейства на природата това нещо с две ръце съм „ За””, акцентира един от жителите на града. И добави: „ Моите терзания са от едно такова произвеждане до каква степен би оказало въздействие върху околната среда и здравето на съгражданите ни”.

Друг главен миг в проекта е основаването на опцията арбитър да може да проверява основния прокурор.

„ Този проект ни дава действителния тласък. България да стане една транспарантна, една правова страна, за която всички ние си мечтаем. Никой да не е над закона и основният прокурор да има надзор върху него, а освен Господ да е върху него, върху неговите действия”, съобщи Петков.

За край Урсула фон дер Лайен подсети, че добросъседството в региона е основно за развиването на Европейския съюз. „ През 2020 година Европейският съвет взе едно доста значимо решение- да излезе и да каже: „ Сега е време и ние обещаваме да стартираме договаряния за присъединение със Северна Македония и Албания.” Затова е значимо да го осъществим дружно. За вас желая да кажа доста ясно, че тематиката за отбраната на малцинствата е съществена полезност на Европейския съюз”.

В края на формалното си посещаване у нас фон дер Лайен посети и Софийския университет. Заедно с Кирил Петков тя прегледа планове на новаторски компании.
Източник: dunavmost.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР