Съединените щати ще отменят визите за членовете на екипажа на

...
Съединените щати ще отменят визите за членовете на екипажа на
Коментари Харесай

Задържаният ирански танкер може да напусне Гибралтар, но ще го направи ли

Съединените щати ще анулират визите за членовете на екипажа на иранския петролен танкер, който бе арестуван при започване на предишния месец в английската територия Гибралтар за хипотетично нарушение на глобите против Сирия и освободен през вчерашния ден, съобщи " Асошиейтед прес ", представена от Българска телеграфна агенция. Държавният департамент даде да се разбере в изказване, че Съединени американски щати имат намерение да ползват напълно всички свои наказания против иранския експорт на нефт макар решението на Гибралтар да пусне кораба " Грейс 1 ".

Танкерът бе арестуван по съмнения, че транспортира ирански нефт за Сирия в нарушаване на глобите на Европейски Съюз. Съединените щати също не разрешават такива доставки, напомня АП. След това деяние Техеран подреди задържането на плаващия под английски байрак съд " Стена Имперо ".

Гибралтар подреди през вчерашния ден той да бъде освободен откакто Иран даде обещание, че транспортираният от него нефт няма да бъде оставен в Сирия. По оценки на управляващите в английската територия на борда на " Грейс 1 " има недопечен нефт за над 140 милиона $, заяви " Франс прес ". Съединени американски щати обаче са отправили официално искане " Грейс 1 " да бъде спрян.

Дни откакто настоя за освобождението на своя танкер от Гибралтар (станало благодарение на английски спецчасти през юли), Техеран съобщи, че не е поемал никакви задължения, с цел да си издейства тази стъпка от управляващите в Гибралтар. Говорител на държавното управление, представен от " Ройтерс ", добави, че плавателният съд въобще не е отивал към Сирия, а и да е било по този начин, не е " ничия работа ".

Държавният департамент на Съединени американски щати твърди, че корабът е помагал на Корпуса на гвардейците на Ислямската гражданска война да заобикаля глобите. Елитният ирански корпус е разгласен от Съединените щати за задгранична терористична организация, отбелязва " Асошиейтед прес ".

Днес гибралтарският министър председател Фабиан Пикардо сподели, че танкерът " може да напусне още щом провежда потребността логистика за отплаване на транспортен съд с подобен размер (331 м дължина - бел. ред). " Решението за настояването на Съединени американски щати обаче ще се направи " напълно обективно и без значение от управляващите ". Според Иран това ще се случи " скоро ", само че Пикардо позволява, че разногласието може да продължи в съда по-дълго поради дейностите на Вашингтон.
Източник: dnevnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР